Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Yahoo pokulhává za konkurencí, chce propustit až pět procent lidí

  • 0
Americká internetová společnost Yahoo se chystá propustit 600 až 700 z celkových 14.100 zaměstnanců. Za poslední tři roky to bude již čtvrté velké propouštění ve firmě. Důvodem snižování počtu zaměstnanců je slabý růst. Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na zdroj blízký situaci.

Nejnovější kolo propouštění se má soustředit na USA, na produktovou skupinu. Ta již prochází modernizací od jara, kdy se jejím šéfem stal Blake Irving, který předtím působil v Microsoftu.

Poslední dvě vlny propouštění se uskutečnily pod vedením současné generální ředitelky Carol Bartzové. Ta působí ve firmě téměř dva roky a do jejího čela se dostala, přestože nemá žádné zkušenosti s internetem nebo reklamou, což jsou hlavní zdroje příjmů Yahoo. Chabý finanční růst společnosti, stagnace cen akcií a některé přechody členů vedení k jiným firmám v poslední době však vyvolaly otázky, zda by Bartzová neměla ze své funkce odstoupit ještě před lednem 2013, kdy jí vyprší kontrakt.

Příjmy Yahoo za devět měsíců letošního roku stouply o necelá dvě procenta na 4,8 miliardy USD (zhruba 89,9 miliardy Kč). Firma zaostává v prodeji reklamy za konkurencí, jako jsou firmy Google a Facebook. Příjmy Googlu stouply za stejnou dobu o 23 procent na téměř 21 miliard USD. Facebook je soukromá firma, a nemusí proto zveřejňovat výsledky hospodaření. Firma však rychle roste a letos oznámila, že se bude muset přestěhovat do větší budovy.

Problémy Yahoo opět přinesly spekulace o jeho možném převzetí. Agentura Reuters minulý týden uvedla, že o spojení s Yahoo uvažuje internetová skupina AOL.