Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Škoda prodala ve čtvrtletí méně aut, zisk jí klesl téměř o polovinu

  • 41
Mladoboleslavská Škoda Auto v prvním čtvrtletí prudce ubrala plyn. Provozní zisk automobilky se propadl téměř o polovinu na 112 milionů eur, v přepočtu zhruba 2,8 miliardy korun. Před rokem dosahoval 209 milionů eur. Výsledky zveřejnila mateřská společnost Volkswagen na svých stránkách.

Na Škodovku dolehla recese v eurozóně (více zde), která tlačí prodeje aut dolů. Škoda Auto prodala ve čtvrtletí jen 179 tisíc aut, což je o 13,3 procenta vozů méně než před rokem, kdy jich prodala 206 tisíc, vyplývá z webu mateřské firmy. Horší výsledky ovlivnily také vysoké náklady na uvádění nových modelů na trh.

Pokles prodejů aut v Česku

Prodej nových osobních aut v Česku v 1. čtvrtletí klesl o 16 % na 36 453 vozů.

První Škodě se snížil prodej o pětinu na 10 558 automobilů, zejména kvůli postupnému náběhu výroby nové generace octavií.

Druhý se umístil Volkswagen s růstem o téměř 6 % na 3 864 vozů a třetí skončil Hyundai s poklesem o 8 % na 3 581 prodaných aut. Následují Ford, Peugeot a Citroën.

Zdroj: Svaz dovozců automobilů
 

Tržby firmy se snížily meziročně z 2,9 na 2,4 miliardy eur. Škoda Auto hodlá do roku 2018 vyrábět minimálně 1,5 milionu aut ročně. Do roku 2015 chystá kompletní obměnu všech modelů, připomněla ČTK.

Čistý zisk celé skupiny Volkswagen v prvním čtvrtletí klesl meziročně z 3,14 miliardy eur na 1,94 miliardy, tedy téměř o čtyřicet procent. Provozní zisk německé automobilky Volkswagen se v prvním čtvrtletí snížil na 2,3 miliardy eur z 3,2 miliardy před rokem. Prodeje, do kterých je zahrnuta i Čína, stouply téměř o pět procent na 2,4 milionu vozů.

Mateřská společnost Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu jsou i značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Scania či Seat. Loni firma převzala také výrobce sportovních vozů Porsche.