Na druhý pokus vláda doly prodala.

Na druhý pokus vláda doly prodala. | foto: Martin Adamec, MF DNES

Vláda prodala Severočeské doly firmě ČEZ za 9 miliard

  • 16
Vláda prodala Severočeské doly energetické společnosti ČEZ. Ta za 56 procent zaplatí 9,046 miliardy korun, tedy 1 785 Kč na akcii. Spojení ještě musí schválit antimonopolní úřad, posoudí ho i Evropská komise.

Posudek, který si stát nechal vypracovat zhruba před rokem a půl, vymezil cenu  státního podílu mezi 7,5 a 10,7 miliardy korun. Kolem této sumy se pohybovaly i odhady analytiků.

Stát prodává Severočeské doly už podruhé. Předloňské výběrové řízení kabinet Vladimíra Špidly loni v březnu zrušil kvůli nízkým cenovým nabídkám. Mezi konečnou trojicí uchazečů byly společnosti Penta, J&T a Appian Group, které nabízely zhruba od pěti do sedmi miliard korun.- více zde

Podle ministra průmyslu Milana Urbana stát nakonec získá zhruba o pět miliard více, než kdyby doly prodal při první privatizaci. Kromě devíti miliard, které zinkasuje od firmy ČEZ, si totiž za roky 2003 a 2004 vyplatil dividendu ve výši přes dvě miliardy korun.

Podmínkou prodeje je, aby ČEZ po dobu 15 let dodržoval stanovený objem těžby. Vláda firmě určila limity i v případném propouštění. Do roku 2015 nesmí počet zaměstnanců klesnout pod 4 385 z nynějších 4 900, uvedl ministr Urban. Po deset let také ČEZ nesmí nabyté akcie prodat.

ČEZ rozhodnutí vlády přivítal. "Jde o možnost získat jistotu pro budoucí provoz nových nebo kompletně obnovovaných elektráren, do kterých ČEZ investuje v následujících letech zhruba sto miliard korun," řekl generální ředitel firmy Martin Roman.

Osmdesát procent produkce Severočeských dolů odebírá právě ČEZ.

Penta byla mimo soutěž
Podle agentury ČTK se do soutěže pokusila i v druhé privatizaci dostat skupina Penta, která za 56procentní podíl nabídla 11 miliard korun. Do soutěže se ale nedostala, protože vláda v polovině července rozhodla, že bude jednat exkluzivně s ČEZ. - více zde

Některé firmy se hlásí do všech privatizací a to nevzbuzuje příliš důvěru, doplnil ministr financí Bohuslav Sobotka. 

ČEZ nyní v Severočeských dolech vlastní 37 procent, koupí 56procentního podílu by pod kontrolu získal přes 90 procent firmy. To by mu otevřelo cestu k ovládnutí celé společnosti. Podle novely obchodního zákoníku se totiž akcionáři, kteří ve firmě mají 90 a více procent, mohou zbavit malých podílníků.

,