Unipetrol se zřítil z rekordu

  • 5
Akcie Unipetrolu, které byly v posledních týdnech jedním z tahounů pražské burzy, začaly v pondělí strmě padat. Během pondělí ztratily neuvěřitelných 19,7 procenta na 171,19 Kč. V pátek se přitom vyhouply na rekord 211,8 Kč. Komise pro cenné papíry začala šetřit, zda nejde o manipulaci trhu.

Komise pro cenné papíry obdržela podnět na prošetření manipulace s trhem v případě obchodování s akciemi petrochemické společnosti Unipetrol, informovala mluvčí Ivana Sedláčková.

Komise se zabývá analýzami informací týkajících se Unipetrolu od pátku. Zaměřuje se na obchody účastníků, kteří se na vývoji kurzu podílejí.

Podle makléřů v případě Unipetrolu hrozilo i zastavení obchodů, klíčovou 20procentní hranici ale nakonec cenné papíry neprolomily.

Server Patria Finance ještě před oznámením komise uvedl, že titul letí dolů po spekulacích, že by Unipetrol mohl opustit systém pro nejlepší emise SPAD.

"Pokud by došlo k vyřazení emise, většina brokerů zastaví maržové půjčky drobným investorům. Ti byli hlavním tahounem nedávného raketového růstu. Velmi pravděpodobně dnes dochází k zavírání jejich pozic," uvedla Patria.

Těsně před polednem podle serveru akcie oslabovaly zhruba o třináct procent. Propad by měl podle jiných brokerů ještě pokračovat, protože Unipetrol se stal v poslední době značně předražený.

"My si myslíme, že férová cena je někde kolem 150 korun, takže by se to mělo svézt ještě dále," řekl ČTK Tomáš Karban z Wood & Company.

Unipetrol je letos suverénně nejvíce rostoucí blue chips na pražské burze. Nákupy zejména drobných investorů, často na úvěr, se postaraly do pátku o výjimečný vzestup o více než 115 procent. Podle analytiků je hodnota firmy mnohem nižší.

,