Banka, trezor, peníze, zlato - (c) profimedia.cz/corbis

Banka, trezor, peníze, zlato - (c) profimedia.cz/corbis - Banka, trezor - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Union banka prodává pohledávky

  • 1
Šance pětasedmdesáti tisíc především drobnějších věřitelů Union banky v likvidaci na získání dalších peněz se zvýšila. Správkyně konkurzní podstaty Michaela Huserová chce totiž ve výběrovém řízení na konci srpna prodat pohledávky peněžního ústavu za více než čtyři miliardy korun třetím subjektům.

"Chceme prodat pohledávku 3,39 miliardy korun za naším největším dlužníkem - firmou Invesmart. Zároveň i více než miliardu korun za společností Union Group," upřesnila Michaela Huserová.

Do termínu, který skončil minulý pátek, se o pohledávky Invesmartu přihlásili tři zájemci, u druhého dlužníka jsou dva zájemci.

Výběrové řízení se koná 29. srpna před věřitelským výborem, který zastupuje osmdesát procent přihlášených pohledávek vůči bance a který posoudí, zda je některá z nabídek dostatečně vysoká. "Při optimálním průběhu by mohly být peníze za prodej pohledávek na účtu Union banky do konce září," odhaduje mluvčí správkyně Oldřich Babický.

Konkurs Union banky, který byl vyhlášen před více než dvěma lety, je počtem věřitelů zatím největším bankovním konkurzem v zemi. Především menší věřitelé s částkami od dvou set do pěti tisíc korun dostali již loni v prosinci pětinu dluhu. Celkem banka vyplatila tři miliardy korun.

"Po Vánocích přišlo několik potěšujících dopisů. Většina věřitelů je ale nazlobena, protože celkově vnímají konkurz špatně. A nerozlišují, kdo jej vlastně způsobil," řekla Michaela Huserová.

„Předpokladem je, že by věřitelé mohli dostat ještě čtrnáct procent pohledávek,“ uvedl Oldřich Babický. Nevylučuje, že část by mohli lidé dostat ještě před ukončením konkurzu, který je zatím v nedohlednu.

Například Moravia Banka je v konkurzu od roku 1999 a svým věřitelům dosud neuhradila ani korunu. Union banka uznala 15 z 19 miliardy korun přihlášených pohledávek klientů. O další peníze se s ní střadatelé soudí zhruba ve 120 žalobách.