UniCredito usiluje o německou HVB

Největším bankám v Česku může brzy přibýt další významný konkurent. Vlastník Živnobanky – italská jednička UniCredito Italiano – je údajně v pokročilé fázi vyjednávání o fúzi s německou dvojkou HVB Group, která působí i v Česku.

Pokud k převzetí dojde, bude tato fúze největším mezinárodním spojením bank v Evropě.

Podle listu The Wall Street Journal Europe nabízejí Italové za německou bankovní skupinu zhruba 16 miliard eur (téměř půl bilionu korun). Obě banky nechtěly zatím situaci komentovat.

Kromě Česka obě banky aktivně působí v dalších nových členských zemích Evropské unie, což je příslibem pro budoucí růst tržeb, který je v kontrastu se západními zeměmi, kde je trh přesycen a stagnuje.

"Motivací UniCredito jsou určitě aktiva ve východní Evropě," domnívá se analytik České spořitelny Ján Hájek.

Odborníci se však rozcházejí v názorech, jak by se spojení obou bank projevilo v Česku, kde by fúze Živnobanky s HVB vytvořila silnou čtyřku následující za ČSOB, Českou spořitelnou a Komerční bankou.

EVROPSKÉ BANKOVNÍ FÚZE
(hodnota v miliardách eur)

HVB + Unicredito (v jednání)

16,0

Abbey National + BSCH

13,9

Generale de Banque + Fortis

11,6

CCF + HSBC

11,2

Robert Fleming + Chase Manhattan

7,5

Bank Austria + Bayerische Hypo

7,2

Pramen: WSJE

"Působení UniCredito v Česku zatím žádné významné výsledky nepřineslo," zhodnotil dosavadní působení banky na tuzemském trhu analytik Atlantik FT Jan Schiesser. "Pokud se fúze povede, bude mít dopad na situaci v Evropě, ale v Česku ne."

"Pozice Živnobanky na českém trhu by se úspěšnou fúzí určitě významně zlepšila," řekl Hájek.

Fúze bank z evropských zemí nejsou zatím příliš obvyklé. V domovských zemích naráží na kulturní,  politické či regulační odlišnosti. Banky však čelí obrovskému tlaku ze strany finančních obrů Severní Ameriky a Asie, což může mít právě vliv na budoucí další možné slučování bank.