Cena hypotéky na sto procent hodnoty nemovitosti klesne přibližně o 0,30 procenta. Ilustrační foto.

Cena hypotéky na sto procent hodnoty nemovitosti klesne přibližně o 0,30 procenta. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

UniCredit Bank zlevní hypotéky

  • 1
Tuzemská UniCredit Bank zlevní od prvního prosince hypotéky. Po LBBW a Komerční bance jde o třetí banku, která vyslyšela volání České národní banky po levnějších úvěrech.

U nejobvyklejších typů hypotečních úvěrů, které pokrývají nákup nemovitosti do osmdesáti procent její hodnoty a mají tříletou fixaci, půjdou úroky dolů o 0,45 až 0,55 procenta.

Ve výhodě bude klient, který využije služeb hypotečních makléřů, kteří mají obvykle nárok ještě na nižší sazby. Zatímco v listopadu u nich činil tříletý úrok u hypotéky typu Individual do osmdesáti procent hodnoty reality 5,54 procenta, v pondělí už bude možné získat sazbu 4,99.

"Je to reakce na vývoj na trhu i snížení základní repo sazby od ČNB," uvedl pro MF DNES mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík. Podle něj je nejvýznamnější pokles u fixací úroků na tři až pět let. Člověk, který si bere přibližně dvoumilionovou hypotéku, tak může na měsíční splátce ušetřit několik stovek korun.

Cena hypotéky na sto procent hodnoty nemovitosti, kterou kvůli rizikovosti banky v posledních měsících nerady poskytují, klesne přibližně o 0,30 procenta. Zatímco v listopadu účtovala UniCredit Bank za stoprocentní hypotéku s jednoletou fixací úroků 6,21 procenta, v prosinci to bude 5,89 %. Jde o zvýhodněné sazby, na něž má nárok ten, který o hypotéku žádá přes hypotečního makléře.

Tento týden snížila úroky také Komerční banka. Velké peněžní domy tak pomalu začínají reagovat na snahu ČNB, která před třemi týdny snížila základní repo sazbu, od níž se částečně odvíjí cena peněz na trhu. Centrální banka chce, aby banky zlevnily a pomohly tak levnějšími úvěry chránit tuzemskou ekonomiku před dopady finanční krize.