Toyota RAV4

Toyota RAV4 | foto: Toyota

Toyota přechodně zastaví výrobu automobilů v Británii a Francii

  • 3
Japonská automobilka Toyota přechodně zastaví výrobu automobilů ve Francii a Británii. Připravuje se tak na očekávaný pokles prodejů, který pravděpodobně nastane kvůli masovému svolávání vozů k opravám, oznámila společnost.

Ve Velké Británii zastaví výrobu na osm dnů od konce března. Na jak dlouho omezí výrobu ve Francii, automobilka neupřesnila.

Toyota svolala kvůli technickým potížím ke kontrole už přes osm milionů vozů. Poté se však objevily problémy i na vozech Prius a Corolla, které automobilka také prověří.

Rozsah problémů, které nutí Toyotu svolávat do servisů tolik aut, značně znepokojil americké zákonodárce. Američanům se nelíbí, že automobilka podle jejich názoru reagovala na ohlášené problémy pomalu. Předvolali si proto šéfa podniku Akia Toyodu, aby jim problémy zdůvodnil. Toyoda nejprve nechtěl přijet, nicméně na naléhání zákonodárců názor změnil. (viz předchozí článek)

Šéfovi Toyoty může zkomplikovat život zjištění, že automobilka řadu let věděla, že se u některých modelů zasekává plynový pedál a za určitých okolností může způsobit nečekané zrychlení vozu. Navíc se ukázalo, že Toyota v roce 2007 americké regulační orgány přesvědčila, že problém lze vyřešit lacinou úpravou podlahové krytiny kolem pedálu.

Dokumenty, o které se budou politici zřejmě opírat, až budou šéfa Toyoty zpovídat, mimo jiné prokazují, že díky laciné úpravě Toyota mohla ušetřit minimálně 100 milionů dolarů (přes 1,9 miliardy Kč).

,
Témata: Dolar