Jan Van Geet, spolumajitel stavební firmy VGP

Jan Van Geet, spolumajitel stavební firmy VGP | foto: VGP

Stavitel hal VGP nabídne akcie drobným investorům

Akcie společnosti VGP, stavitele skladů a výrobních hal, si budou moci do konce roku koupit na burze jak velcí, tak malí akcionáři. Takový je plán spolumajitele, Belgičana Jana van Geeta.

"Jsme na cílové rovince,“ říká k tomu, jak daleko jsou od uvedení akcií na burzu. K mání mají být ještě do konce listopadu na české i belgické burze. "Momentálně čekáme na schválení belgického regulačního orgánu CBFA,“ říká van Geet s tím, že souhlasy v tuzemsku by pak měly být rychlejší.

VGP je ve výstavbě logistických center dvojkou na trhu po nizozemské firmě CTP Invest. Belgičani mají rozestavěn například obrovský průmyslový park v Horních Počernicích u Prahy, další sklady a haly se staví u Liberce či Plzně.

Zatím měli vždy na každý projekt jednu firmu. Na burzu ale půjde belgický holding VGP N. V., který je zastřeší. Letos čekají výnosy z nájmů 370 milionů korun a plánují investovat 2,3 miliardy.

Na bruselskou burzu, vedle té české, míří firma hlavně díky belgickým, respektive vlámským kořenům dvou spolumajitelů, Van Geeta a Barta Van Malderena.

Geet začínal v Česku s plenami
Oba se znají z doby, kdy van Geet do Česka přišel a rozjížděl zde výrobu plenek společnosti Ontex, která rodině Malderenů patřila. Třetím spolumajitelem je projektant Jan Procházka. Všichni tři dohromady si chtějí ve společnosti i po uvedení na burzu udržet většinu.

"Na burzu chceme dát přibližně třetinový podíl,“ říká van Geet s tím, že podíly získá i dvacítka jeho spolupracovníků. Dohromady mají mít manažeři podíl do pěti procent.

Kus firmy si budou moci koupit malí i velcí
Na burze chtějí majitelé nabídnout akcie velkým institucionálním investorům i těm malým. Kolik komu, to van Geet prozradit nechtěl, dodal jen, že by mělo jít o „zdravý mix malých a velkých investorů“.

O uvedení akcií na burzu se budou starat belgická banka KBC a nizozemská ING a v Česku společnost Patria Finance.

VGP bude třetí developerskou firmu po Orku a ECM, co zamíří i na pražskou burzu. Podle analytiků se teď zájem o akcie VGP nedá odhadnout, protože není známa cena, za kterou budou nabízeny.

"Jednoznačně by pomohla relativně nižší vstupní cena při úpisu,“ říká Jan Procházka ze společnosti Cyrrus s tím, že její přílišná výše se podepsala na neúspěšném startu akcií prodejce ojetin AAA Auto. Podle Milana Vaníčka z Atlantik FT rozhodne i nálada na trhu.

"Hlavně realitní společnosti jsou nyní podrobeny značným tlakům, které zapříčiňují tlak na cenu akcií,“ připomíná.