Stát bude mít vliv na TV Prima

Politici získají silný vliv na vysílání TV Prima, jaký v novodobé historii soukromých televizních stanic ještě neměli. Nesplácené miliardové dluhy společností kolem TV Prima a jejího majitele, skupiny GES Group, získá od ČSOB státní Konsolidační agentura. "Úvěry se převedou na Konsolidační agenturu," potvrdil člen představenstva ČSOB Jan Lamser.

V čele agentury je správní rada, složená z poslanců ODS, ČSSD a KDU-ČSL, která rozhoduje o tom, jaký postup při vymáhání dluhů se zvolí. Může jít o prohlášení konkurzu dlužnických firem nebo prodej dluhů jiným zájemcům.

Názor skupiny GES se nepodařilo získat. Mluvčí Jana Adamčíková se odmítla k čemukoliv vyjádřit. Tvrdý postup vůči skupině GES a TV Prima však očekávat zřejmě nelze. Podle dostupných informací totiž již ČSOB tvrdší kroky navrhovala, ale u Konsolidační agentury nenašla podporu.

ČSOB si musí jednotlivé kroky při řešení pohledávek bývalé Investiční a Poštovní banky nechat schvalovat agenturou, protože případné ztráty kryje státní záruka, a tím pádem je platí daňový poplatník. Faktem je, že i kdyby stát inicioval u dlužnických firem kolem TV Prima konkurz, sice by tím život skupině GES zkomplikoval, ale televizní stanici by zřejmě nezískal.

Ve společnosti FTV Premiéra získala loni majoritní podíl (70 %) společnost GES Real Investment majitele skupiny GES Group Ivana Zacha a podíl společnosti Domeana klesl na zhruba 30 procent.

Právě Domeana dluží bance z minulosti za koupi Primy 240 milionů korun a GES za Domeanu 1,2 miliardy. Ovládnutí držitele televizní licence společností GES Real Investment má podle odborníků skupině GES zajistit, aby případné krachy jiných společností nestáhly do konkurzu i televizní licenci.

K definitivnímu ovládnutí TV Prima společností GES Real Investment může dojít až v těchto dnech. Teprve minulý týden ČSOB oznámila, že stáhla proti skupině GES žaloby, kterými navýšení kapitálu ve společnosti FTV Premiéra blokovala. Ze strany banky šlo o výměnný obchod, protože skupina GES jí obdobným způsobem uvolnila zablokovanou IPB Pojišťovnu a penzijní fond.

Co bude s úvěry firem kolem TV Prima, až je získá Konsolidační agentura? "Je možné, že úvěry budou součástí nějakého balíku pohledávek, které bude agentura nabízet k prodeji ve výběrových řízeních," uvedl mluvčí agentury Jiří Pekárek. Prodej pohledávek agenturou zvýší šance skupiny GES koupit si dluhy od jejich budoucích majitelů za zlomek současné hodnoty.