Spořitelna zlevní hypotéky, boj bank sílí

  • 15
V době růstu úrokových sazeb jdou banky proti proudu. U hypoték, kde úroky mají na řadové klienty velký dopad, se schyluje k další bitvě a vylepšení podmínek pro klienty. Největší hráč - Česká spořitelna - bude od pátku snižovat úroky o dvě až čtyři desetiny procenta.

Zkusí tak zopakovat jarní ofenzivu, kdy snížila své sazby letos poprvé a strhla k sobě nejvíc nových klientů. Mezitím sazby zvedla, nyní je pod tlakem konkurence opět sníží.

Ostatní banky plánují také zlevnit, nebo přinejmenším držet své sazby u ledu a nést vyšší cenu peněz ze svých marží.

Bankéři sázejí na to, že i přes vstupní slevu se každý úlovek časem vyplatí. Buď díky prodeji doprovodných produktů, jako je běžný účet či pojištění, nebo díky zvýšení sazeb v budoucnu.

Spořitelna u své nejrozšířenější hypotéky sníží sazbu z 5,69 na 5,29 procenta, což je úrok, který platí pro všechny schválené žádosti při zafixování sazby na pět let. U milionové hypotéky na dvacet let to znamená snížení měsíční splátky ze sedmi tisíc zhruba na 6760 korun. V některých případech půjde zafixovat pětiletou sazbu i na 4,99 procenta.

Podle mluvčí spořitelny Kláry Gajduškové má jít o poslední příležitost před tím, než národní banka znovu zvedne své sazby ovlivňující celý bankovní trh. Národní banka zvedla své ceny letos už dvakrát, spořitelna ji u hypoték následovala, nyní však sazby vrací opět dolů.

O zlevnění hypoték uvažuje také HVB Bank. Živnobanka už zlevnila před dvěma týdny. "Za prvních čtrnáct dní registrujeme několikanásobně vyšší počet žadatelů," uvádí mluvčí banky Ivo Polišenský.

Českomoravská hypoteční banka zatím drží pětiletou sazbu pod pěti procenty, ale nabídka měla být omezená jen do konce měsíce. Útok spořitelny může změnit situaci. "Až se ve středu vrátím z dovolené, uvidíme, co budeme s úroky dělat dál," prohlásil šéf ČMHB Jan Sadil.