Skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vydělala loni 18 miliard

Skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vydělala loni 18 miliard | foto: MF DNES

Kellnerova PPF loni ztrojnásobila zisk, vydělala 18 miliard

  • 6
Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera díky růstu v Asii a také některým úspěšným prodejům firem loni fakticky ztrojnásobila zisk na 727 milionů eur, tedy asi na 18,2 miliardy korun. Celkové tržby skupiny, do které patří třeba poskytovatel půjček Home Credit či Air Bank, přesáhly pět miliard eur, asi 125 miliard korun.

Zvýšila se také celková hodnota aktiv, které Kellnerova skupina ovládá. Zatímco v roce 2011 to byl majetek s hodnotou 14,3 miliardy eur, loni už aktiva překročila sumu 21 miliard eur.  

Nejvýrazněji však skupině loni vyskočil zisk po zdanění, který přesáhl 727 milionů eur. V roce 2011 to bylo přitom jen 216 milionů. Za trojnásobným zvýšením ziskovosti stojí především úspěšné prodeje, které v roce 2012 PPF učinila.

"Výsledky roku 2012 ovlivnil především prodej 50 procent podílu v Sazce. Vliv měly i výsledky dlouhodobé práce na zvyšování hodnoty našich klíčových aktiv. V rámci skupiny Home Credit se na výsledku hlavní měrou opět podílela ruská Home Credit & Finance Bank. Ukazatele zlepšily i další regiony včetně Asie, stejně jako ostatní klíčová odvětví, kde skupina PPF působí," komentovala výsledky Kateřina Jirásková, finanční ředitelka skupiny PPF.

V letošním roce PPF navíc zahájila výstup ze společného podniku s italskou Generali, do kterého patří Česká pojišťovna. V Generali PPF Holdingu by si měla ponechat 24 procent až do konce roku 2014.