Návrh odborů je nereálný, tvrdí Martin Jahn.

Návrh odborů je nereálný, tvrdí Martin Jahn. | foto: Dan Materna, MF DNES

Škodu Auto rozdělilo vyjednávání o platech

  • 48
Hluboký nesoulad zatím panuje mezi vedením Škody Auto a odbory v otázce zvyšování platů. Management předložil odborům nabídku na růst mezd o 6,1 procenta v období od letošního dubna do konce března 2009. K tomu by všichni dostali bonus 6600 korun.

Podle vedení automobilky jde o historicky nejvyšší nabídku. Zaměstnanec by si tak za rok polepšil průměrně o 16 380 korun a dělník v průměru o 14 676 korun.

„Přicházíme se vstupní nabídkou, která v podstatě odpovídá výsledku dosaženém v minulém kolektivním vyjednávání,“ uvedl člen představenstva odpovědný za personalistiku Martin Jahn.

Odboráři naopak požadují pouze jednoroční dohodu do 31. března 2008 a zvýšení tarifů v průměru o 17 procent. Spolu s dalšími požadavky odborů by to v součtu znamenalo celkový nárůst mzdových prostředků za rok o více než 24 procent.

To považuje vedení automobilky za nepřijatelné. „Odbory navrhovaný celkový nárůst je absolutně nereálný, vysoce překračuje možnosti firmy a zcela se vymyká dosud uzavřeným kolektivním smlouvám,“ uvedl Jahn.

Obě strany poprvé představily konkrétní návrhy růstu mezd a dalších požadavků. Čas na nalezení kompromisu mají do konce března, kdy vyprší současná platná mzdová dohoda.

Další jednání se uskuteční 21. února.

Před dvěma lety vyústilo jednání o mzdách ve Škodě Auto dokonce ve dvanáctitisícovou demonstraci a první stávku v historii podniku. - více zde