Škoda Superb Combi

Škoda Superb Combi | foto: Škoda Auto

Škodovce letos prudce stoupl zisk, konec roku nebude tak dobrý

  • 9
Automobilka Škoda Auto za šest měsíců zvýšila provozní zisk o 68 procent na 227 milionů eur, tedy 5,7 miliardy korun. Vyrobila celkem přes 286 tisíc nových vozů. Mateřskému Volkswagenu narostl letos zisk o 133 procent.

Za půlrok Škoda Auto vyrobila nejvíce octavií (přes 98 600), jen o několik tisíc méně fabií, přes 32 tisíc superbů a více než 15 tisíc roomsterů. Výroba se letos zvýšila o 16,5 procenta.

Automobilů, které dealeři za půlrok prodali, bylo přes 378 tisíc, firma tak stále výrazně čerpala ze svých skladových zásob. K rekordním prodejům pomohl především rostoucí čínský trh. (více čtěte zde)

Celkem patnáctiprocentní nárůst prodeje představuje 49,1 tisíce vozů. Provozní zisk škodovky dosáhl 5,7 miliard korun, což je o 1,5 miliardy korun více než loni.

Jung: Zbytek roku nebude tak dobrý

Prodejní výsledek si firma pochvaluje. Byl podle ní dosažen díky pozitivnímu vývoji na trhu i díky rozšířené modelové paletě značky Škoda. Do druhé poloviny roku se ale s tak velkým očekáváním nedívá.

"Pro druhé pololetí je na pozadí ekonomické nejistoty na mnoha trzích a po doběhnutí státních dotací třeba počítat se zdrženlivějším vývojem. Za celý rok 2010 však očekáváme výrazné zlepšení prodeje a finančního výsledku," uvedl Reinhard Jung, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

Volkswagenu narostl za půl roku zisk dokonce o 133 procent na 2,8 miliardy eur, což je asi 70 miliard korun. Za vysokým růstem je především vysoký odbyt. Také Volkswagen registruje silný nárůst prodeje hlavně v Číně.

Podnik upozornil, že s tak silným růstem nelze ve druhé polovině roku počítat. Management přesto očekává, že letošní tržby i provozní zisk budou výrazně vyšší než loni.