turbína, ilustrace

turbína, ilustrace | foto: Profimedia.cz

Škoda Power má kontrakt v Rusku za tři čtvrtě miliardy

Škoda Power, největší český výrobce turbín, získala v Rusku zakázku za 780 milionů korun. Do nové elektrárny v Jekatěrinburgu dodá parní turbinu o výkonu 140 megawattů, generátor a příslušenství, zajistí montáž a rozběh bloku. Za minulých šest měsíců jde o třetí dodávku na ruský trh.

Kontrakt, který společnost získala od americké firmy Black & Veatch, světového hráče na poli energetiky, má být hotov do konce roku 2009.

„Projektové práce už začaly a finální předání bude na konci roku 2009,“ řekl ČTK šéf Škody Power Jiří Zapletal.

Nová elektrárna s kombinovaným cyklem bude pro páté největší město Ruské federace vyrábět elektrickou energii a teplo. Jejím provozovatelem bude ruská energetická společnost OGK-5, která v Rusku provozuje energetickou síť o kapacitě téměř 8000 MW, což je přibližně stejně, jako kapacita společnosti ČEZ v Česku.

Výrobce turbín se prosadil v Rusku už loni
Po loňském kontraktu na dodávku dvou turbosoustrojí na elektrárny Tereskovo a Kojuhovo v Moskvě za 730 milionů jde o druhou zakázku Škody Power v Ruské federaci.

Kromě Ruska získala firma patřící do skupiny Škoda Holding loni kontrakty za více než 1,6 miliardy korun v Dánsku, Německu a Lotyšsku.

„Škoda Power je partnerem významných energetických společností, například na kontraktu v Rize spolupracuje se španělskou společností Iberdrola, v Tušimicích s ČEZ a nyní nově s americkým gigantem Black & Veatch,“ řekl Zapletal.

Black & Veatch

Americká společnost Black & Veatch patří mezi deset nejvýznamnějších světových firem v oboru. Je globální společností s téměř 9000 zaměstnanci a jako investor uhelných elektráren a kombinovaných cyklů působí v USA a v dalších šedesáti zemích šesti kontinentů.

Letos Škoda Power plánuje zvýšit tržby z loňských 2,7 miliardy na 4,5 miliardy korun. Nárůst prodeje mají zajistit shodně dodávky pro ČEZ i exportní kontrakty. Podnik letos očekává 470 milionů korun čistého zisku, loni to bylo 300 milionů. Počet zaměstnanců letos zvýší z 904 na 940. Loni firma přijala 126 pracovníků, upřesnila ČTK.