Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Škoda Auto přidá na platech 2,7 procenta a 10 tisíc navrch

  • 64
Zaměstnanci Škoda Auto budou mít od dubnové výplaty vyšší mzdy o 2,7 %. Po několika měsících vyjednávání se na tom dnes dohodli odboráři společně s vedením automobilky.

Dohodu oznámili před chvílí odboráři na svých webových stránkách. Firma se zatím k uzavření kolektivní smlouvy nevyjádřila. Začátek jednání přitom hrozil krachem: odboráři na další návrh firmy nepřistoupili a oznámili hrozbu zastavení výroby na 12. dubna.

Firma nakonec přistoupila na kompromisní návrh odborů. Dohodla platí zpětně od 1. dubna do konce března příštího roku. Kromě navýšení platů a jednorázové částky 10 tisíc korun, na kterou dosáhne většina zaměstnanců, dostanou zaměstnanci ještě každý měsíc o 50 korun více na penzijní připojištění.

V přepočtu průměrný měsíční výdělek zaměstnanců stoupne zhruba o tisícikorunu. O nové kolektivní smlouvě jednali odboráři od začátku února, obě strany se ale jako tradičně nemohly dohodnout především v otázce navýšení platů. Původní návrhy vedení automobilky začínaly na tisícikorunové mimořádné platbě a navýšení platů o procento na půlrok a další procento na dalších šest měsíců.

Navýšení platů ve Škodě je podobné, jakého dosáhli odboráři v kolínské automobilce TPCA, kde platy vzrostly o 2,5 %.

,