Setuza. Ilustrační foto.

Setuza. Ilustrační foto. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Setuza je v insolvenčním řízení, dluží prý desítky milionů

  • 5
Ústecká Setuza je po necelém roce opět v insolvenci. Do insolvenčního řízení firmu poslala společnost Sonchen Consulting, podle níž Setuza dluží desítky milionů korun.

Setuza, kterou dříve ovládal kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, dnes nevyvíjí prakticky žádnou činnost. Je tak v podstatě jen prázdnou schránkou s dluhy. Výrobu a obchod z ní totiž už předloni vyvedli majitelé do firem STZ (bývalý Campaspol) a Oleofin patřících společnosti Via Chem Group. Kvůli podezřelým obchodům s akciemi Setuzy a Milo Surovárny dostal letos Pitr šest let vězení.

Podnik se změnil v nevýrobní společnost, která měla jen vyřešit veškeré závazky ze své činnosti a postupně má jít do útlumu. Podle mluvčí nástupnické společnosti STZ Marie Logrové byla Setuza prodána v roce 2008 a je mimo skupinu podniků společnosti Via Chem Group. Dnešní zahájení insolvenčního řízení proto nechtěla komentovat.

Sonchen Consulting Limited podle insolvenčního návrhu koupila pohledávky od leasingové společnosti Alincon. Té Setuza dlužila za úroky z prodlení při splátkách finančního leasingu 1,1 milionu korun a další 4,8 milionu korun za smluvní pokuty. Celkem prý Setuza dluží firmě přes 12 milionů korun.

Setuza má i další věřitele

Podle Sochen Consulting navíc Setuza nezaplatila například 18 milionů korun firmě A. T. Kearney, pražské firmě PPVRV 128 milionů korun a společnosti Wincanton Česká republika přes 32 milionů korun.

Na Setuzu soud už v roce 2006 vyhlásil exekuci kvůli čtyřmiliardové pohledávce, kterou společnost měla vůči státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu. Stát se nakonec se Setuzou dohodl na urovnání sporu, její tehdejší vlastník zaplatil zhruba miliardu korun a soud v létě 2007 exekuci zrušil.

Předloni podnik vykázal zisk kolem 346 milionů. Do té doby však byla Setuza řadu let ztrátová. Například v roce 2007 prodělala 1,8 miliardy, rok před tím ztráta přesáhla 800 milionů.

,