Centrála společnosti SAP v Německu.

Centrála společnosti SAP v Německu. | foto: Profimedia.cz

SAP zaměstná autisty, věří jejich talentu rozvíjet technologie

  • 29
Německý výrobce podnikového softwaru SAP chce v příštích letech zaměstnat stovky autistů. Věří totiž tomu, že tito lidé mají mimořádné nadání pro práci v informačních technologiích. Do roku 2020 by autisté měli představovat asi procento všech zaměstnanců firmy.

Informoval o tom zpravodajský server BBC. Společnost SAP sídlící v
Bádensku-Württembersku má po celém světě zhruba 65 tisíc zaměstnanců.

Autismus je vrozené celoživotní postižení některých mozkových funkcí. Důsledkem poruchy je, že člověk zcela nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. V některých oblastech autisté naprosto selhávají, v jiných mohou uspět. Někteří jsou nadprůměrně inteligentní a jsou schopni věnovat mimořádnou pozornost detailům.

SAP už má s autisty zkušenost, zvýšili mu výkonnost

Šest lidí trpících autismem již SAP zaměstnává ve svých kancelářích v indickém Béngalúru, kde testují software. Podle firmy stojí tito zaměstnanci i za tím, že se v podniku zvýšila produktivita práce. SAP chce teď autisty zaměstnat i v jiných zemích. "Pouhým zaměstnáváním lidí, kteří uvažují jinak a kteří podněcují inovace, bude SAP připraven čelit úkolům 21. století," řekla členka vedení SAP Luisa Delgadová, kterou citoval zpravodajský server BBC.

SAP se soustředí na software vhodný pro potřeby podnikatelů a firem, například na programy pro správu mezd, evidenci zásob a vedení účetnictví. Proniká však i do takzvaných "cloud" technologií, které umožňují ukládat data a procesy přes internet na vzdálené servery jiných firem. Díky tomu pak mohou ušetřit na nákladech.

Celkem firma za první tři měsíce letošního roku hospodařila s čistým ziskem 520 milionů eur (13,4 miliardy Kč), což bylo o 17 procent více než loni. Mezi konkurenty SAP patří hlavně americká společnost Oracle.

,