Rozšíření výroby brzd pomohou pobídky

  • 3
Přední výrobce autobrzd a brzdového obložení Federal-Mogul Friction rozšíří výrobní kapacity továrny v Kostelci nad Orlicí. Firma, známá spíše pod dřívějším názvem Ferodo, získala od české vlády investiční pobídky na stavbu nové výrobní linky na diskové brzdy pro osobní a brzdové obložení pro nákladní automobily.

"Společnost získala investiční pobídky ve formě pětiletých daňových prázdnin na přírůstek daně z příjmu. Bude také osvobozena od povinnosti uhradit dovozní clo na stroje a zařízení," řekl šéf vládní agentury na podporu investic CzechInvest Martin Jahn.

Firma investuje více než půl miliardy korun do modernizace a rozšíření stávajícího závodu. Rychnovskému okresu by mělo rozšíření výroby přinést 195 nových pracovních míst. Maximální kapacitu má továrna využívat už od příštího roku.

"Plánujeme roční objem produkce 12 milionů diskových brzd pro osobní a šest milionů kusů brzdového obložení pro nákladní automobily, přičemž 85 procent produkce bude určeno na export," upřesnil generální ředitel Federal-Mogulu Pavel Dusil.

Podle finančního ředitele Dušana Račka rozšiřování výroby nesouvisí se stavbou automobilky Toyota/Peugeot v Kolíně. "Výhodou naší firmy je schopnost vyrábět brzdy i v malých sériích od padesáti kusů. V Toyotě se uplatní výrobci, kteří produkují velké, jednodruhové série," vysvětlil Račka.

Komponenty, které se vyrábějí v Kostelci, produkují i továrny ve Velké Británii, Spolkové republice Německo a Francii. Vzhledem ke zvýšené poptávce ale jejich kapacita už nestačí.

Společnost Federal-Mogul Friction Products vznikla v roce 1992 jako Ferodo. V roce 1998 převzala mateřskou společnost T&N plc americká firma Federal Mogul, která dala kostelecké továrně nový obchodní název.