Firmy přehodnotily či odložily investice. Řada z nich nedosáhne na úvěry. Ilustrační foto.

Firmy přehodnotily či odložily investice. Řada z nich nedosáhne na úvěry. Ilustrační foto. | foto: AP

Rok 2011 z pohledu firem: zpomalení ekonomiky a mírný růst tržeb

  • 4
Příští rok bude pro tuzemské podniky kvůli škrtům v rozpočtu a všem úsporným opatřením státu velmi složitý. Vyplývá to z ankety mezi zaměstnavatelskými svazy a asociacemi. Firmy čekají pomalejší růst ekonomiky a jen velmi mírně si polepší v tržbách a zisku.

"Odhadujeme, že vzhledem k omezeným výdajům státu bude růst HDP kolem 1,8 procenta," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Firmy budou podle něj muset znovu hledat oblasti, kde ušetřit, což nebude dobré pro jejich rozvoj. Podnikatelé se budou snažit, aby nemuseli propouštět, ale bude záležet na dopadu vládních úspor. "Domnívám se, že jejich dopady se projeví i v nezaměstnanosti, která v průběhu roku 2011 mírně vzroste," dodal Kužel.

Také Svaz průmyslu a dopravy očekává, že v příštím roce zpomalí růst HDP. Důvodem je zbrždění růstu některých zahraničních ekonomik, v tuzemské ekonomice i trhu práce se projeví domácí konsolidační rozpočtová opatření. Ani co se týče tvorby zisku nepřinese prý pro většinu tuzemských firem výrazné zlepšení.

"Počítáme spíše se stagnací na úrovni letošního roku či jen mírným zvyšováním zisku a tržeb," řekl mluvčí svazu Milan Mostýn.

Firmy přiškrtí investice

Prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček předpokládá v roce 2011 zvýšení zisku a tržeb o deset až 15 procent, nikoliv ale tedy růst na předkrizovou úroveň. Větší růst očekává u exportérů a služeb, nižší u obchodních firem. U investic čeká stagnaci, protože firmy budou šetřit a zejména malé a střední podniky nedosáhnou na dobré investiční úvěry. Hlavní vliv na tuzemskou ekonomiku bude mít vývoj čínského jüanu a růst německé ekonomiky, podotkl.

V současné nejisté situaci firmy přehodnotily či odložily mnoho investičních záměrů, doplnil Mostýn. Lze prý dokonce čekat i další postupný přesun některých kapacit, které profitovaly z tuzemské levné pracovní síly.

Vývoj a ochota zahraničních investorů k novým investicím bude záviset na situaci v jejich mateřských zemích. Tuzemské investice, zejména ve stavebnictví, budou omezeny kvůli vládním úsporným opatřením. K tomu příští rok skončí boom investic v oblasti fotovoltaiky, který podle některých odhadů zvýšil český HDP o 0,4 až 0,7 procentního bodu, poznamenal.

,