Potíže bulharské odbočky české společnosti začaly po masových protestech Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu

Potíže bulharské odbočky české společnosti začaly po masových protestech Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu | foto: Reuters

Nemáme co skrývat, naše chyby byly formální, brání se ČEZ v Bulharsku

  • 2
Bulharský regulační úřad v úterý začal veřejně projednávat možnost odejmutí licence české energetické společnosti ČEZ k distribuci elektřiny v zemi. Manažer ČEZ pro Bulharsko Petr Dokládal podle listu Novinite v úvodu jednání prohlásil, že se tak děje na základě čistě formálních pochybení. Zároveň vyjádřil naději, že řízení bude zastaveno.

Firma se v Bulharsku potýká s problémy na několika frontách, mimo jiné je podezřelá z pokusu obejít zákon o veřejných zakázkách. ČEZ jakékoli obvinění z protiprávní činnosti odmítá.

"ČEZ nemá co skrývat a chceme pokračovat v práci v Bulharsku tím, že budeme zajišťovat kvalitní dodávky elektrické energie domácnostem a firmám v západní části země," citovaly Novinite Dokládala. "Nedostatky, za které státní regulátor kritizuje ČEZ, jsou čistě formální a já doufám, že poté, co předložím potřebné údaje, bude procedura odejmutí licence společnosti ČEZ zastavena," dodal.

Předsedkyně Státního úřadu pro energetickou a vodní regulaci Evgenija Charitonová po jednání znovu upozornila na složitost řízení a uvedla, že nelze čekat rozhodnutí dříve než za dva měsíce. "Musíme provést dodatečné prověřování, protože jestliže má být odebrána licence, je nutné to udělat striktně v souladu se zákony," řekla podle agentury Reuters. "Nemůžeme si dovolit žádné zanedbání nebo ohrozit dodávky elektřiny v Bulharsku," dodala.

Údajné prohřešky, kterými se regulační úřad zabývá, se týkají chyb v protokolech o instalaci elektroměrů, zpoždění povinných výkazů a především případného porušení zákona o veřejných zakázkách.

Potíže bulharské odbočky české společnosti začaly po masových protestech Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu, které 19. února spustily proces možného odebrání licence a den poté vyústily v pád pravicové vlády Bojka Borisova.

Stíhání se týká jen ČEZ. Energo-Pro a rakouský EVN vyvázly

Kvůli možnému pokusu obejít zákon bulharské úřady už v případě ČEZu zahájily trestní stíhání. Firmu spolu s další českou společností Energo-Pro a rakouskou EVN v minulých týdnech prověřovala bulharská prokuratura. Trestní stíhání se v případě ČEZu týká hlavně údajných pochybení, která prý prokuratura zjistila ve smlouvách uzavřených při sjednávání veřejných zakázek (více čtěte zde).

Mimo to chce prokuratura v případě ČEZu prověřit rozdělování dividend, při němž bulharské ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své povinnosti. Proti Energo-Pro trestní stíhání zahájeno nebylo. EVN z této kontroly vyšla bez zjištěných nedostatků.

ČEZ minulý týden připustil, že audit jeho bulharské odbočky ukázal nedostatky při kontrole smluv se subdodavateli, kteří pro firmu v zemi zajišťují odečet elektřiny a výměnu elektroměrů. Koncoví odběratelé ale prý poškozeni nebyli.

,