Tatra - karosárna

Tatra - karosárna | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

Antimonopolní úřad začne prošetřovat prodej zadlužené Tatry

  • 0
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prošetřuje prodej automobilky Tatra novým majitelům. Zahájil správní řízení. Na úřad se ve věci obrátili zbrojař Jaroslav Strnad a firma Promet tools. Noví majitelé zadluženou automobilku získali v březnu v dražbě za 176 milionů korun.

Úřad zahájil správní řízení 5. dubna, tedy necelé tři týdny poté, co ji v dražbě získala nově vzniklá ostravská společnost Truck Development za finanční podpory investiční skupiny J&T.

Námitky k řízení mohou zájemci zasílat do pěti dnů od zveřejnění, informuje antimonopolní úřad na svých stránkách. Teprve poté bude úřad vyhodnocovat, zda Truck Development může Tatru v oblastech výroby a prodeje nákladních vozidel, výroby a prodeje výkovků, výlisků a svářenců pro automobilový průmysl převzít.

Ke zbrojaři Strnadovi, který přezkoumání prodeje Tatry navrhl, úřad uvedl, že se jedná o fyzickou osobu J. S., která působí hlavně prostřednictvím společnosti Excalibur Army, se sídlem Praha 10 - Vršovice. Z rejstříku vyplývá, že se jedná o Jaroslava Strnada.

Tatra se několik let nemůže vymanit ze ztrát. V roce 2010 snížila Tatra svou ztrátu o 555 milionů na 158 milionů korun. Celá skupina Tatra včetně dceřiných firem snížila svou ztrátu meziročně o 470 milionů na 119 milionů korun. Údaje za rok 2011 ani 2012 zatím nezveřejnila. Od loňského října byla firma v exekuci kvůli dluhům firmě Composite Com. Soud následně nařídil dražbu, do které se přihlásil jediný účastník Truck Development.