Obchodování v novém obchodním systému Xetra zahájila burza v pátek.

Obchodování v novém obchodním systému Xetra zahájila burza v pátek. | foto: ČTK

Pražská burza dopoledne neobchodovala, nový systém opět zkolaboval

  • 39
Obchodování na pražské burze čelilo v pondělí stejně jako při páteční premiéře systému Xetra technickým problémům. Celý systém byl proto kolem 10:15 zastaven a spustil se až krátce po poledni.

"Internetové spojení, které někteří naši účastníci používají, má v současné době kapacitní problémy. Jiní uživatelé problémy nemají. V rámci zachování rovných podmínek na trhu jsme však obchodování pozastavili do doby, než bude problém odstraněn," řekl iDNES.cz mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Data ze systému Xetra od začátku obchodování přicházela se zpožděním.
Podle serveru Patria Online dosahovala prodleva v úvodu obchodování až 15
minut. "Následně se situace zdála být chvíli vyřešená, aby se problémy záhy
opět opakovaly," upozornil Pavol Mokoš z Patria Direct.

"Absolutně nedokážeme posoudit, kdy se obchodování obnoví. Pražská burza to nedokáže ovlivnit, řeší se to na trase mezi Prahou a Vídní," řekl dopoledne mluvčí.

Otázku ztrát, které mohly členům burzy vzniknout z důvodu zastavení obchodování, bude burza řešit v následujících dnech. Nyní bylo prioritou zprovoznění systému, dodal Kovařík.

Obchodování v novém obchodním systému Xetra zahájila burza v pátek, kdy se
s technickými problémy potýkala na počátku i konci seance. BCPP tak po téměř dvaceti letech využívání vlastního obchodního systému přechází na novou platformu, která je technologickým standardem v rámci skupiny CEESEG. Jejím členem je burza v Praze od roku 2008. Se zavedením nového systému končí v Praze obchodování v segmentu SPAD, který byl určen pro nejlikvidnější tituly.