Prazdroj chce prodat karlovarský pivovar

  • 3
Tradice vaření piva v Karlových Varech se neobnoví. Majitel tamního pivovarského areálu Plzeňský Prazdroj shání pro zhruba tříhektarový pozemek nového vlastníka. Prodej se uskuteční zřejmě do jara příštího roku, pivo se ve Varech ale vařit nebude.

O tom, za jakou cenu a kdo se o pozemky v Rybářích zajímá, vedení Plzeňského Prazdroje mlčí. Jisté je to, že se v tomto areálu, kde se pivo začalo vařit v roce 1879 a skončilo v roce 1999, už na tuto tradici nikdo nenaváže.

Podle karlovarského magistrátu dojde ke změně územního plánu, který přemění území určené výhradně pro průmyslovou výrobu na území takzvaného smíšeného městského využití.

V době největší slávy se v karlovarském pivovaru vyrábělo pivo Karel, Dukát, dále pak tmavé pivo Lord a Baltazar. V poslední fázi výroby desetistupňový Primus. V roce 1998 se ovšem prodalo pouze 25 tisíc hektolitrů pěnivého moku.

Prodej Primusu se za první pololetí roku 1999 snížil o 40 procent oproti stejnému období roku předcházejícího. Ke konci roku 1999 tedy majitelé pivovar zakonzervovali. Od té doby se marně snaží sehnat kupce na areál o rozloze 2,8 hektaru s přibližně deseti budovami.

"Zájemců o koupi pivovaru máme několik a vedeme s nimi intenzivní jednání. Prodejní cenu si ovšem necháme pro sebe. Prodej vypadá slibně. Počítám, že se nám bývalý pivovar podaří do jara prodat," řekl tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin.

Plzeňský Prazdroj poprvé nabídl pivovar k prodeji před čtyřmi lety a intenzivně se stará o jeho prodej od roku 2002. "Hodně pokusů prodat pivovar zkrachovalo. Původní zájemci odmítali i kvůli ceně," dodal mluvčí.

Nový majitel areálu se nebude muset zaměřit na průmyslovou výrobu. "Magistrát chystá změnu územního plánu. Místo určené pro průmyslovou výrobu bude změněno na území smíšeného městského využití. Nový majitel zde tedy bude moci postavit například byty či zařízení pro občanskou vybavenost nebo služby," uvedl tiskový mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

"Pivo se zde určitě vyrábět nebude, všechna zařízení jsou pryč," uvedl bývalý zaměstnanec Václav Vejvoda z Karlových Varů.

Areál karlovarského pivovaru najde zřejmě brzy nového majitele. Pivo se zde ale už vařit nebude. (11. října 2004)

,