Pobočka České pošty v Rakovníku.

Pobočka České pošty v Rakovníku. | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Pošta kvůli vánočnímu provozu zavede mimořádné směny

  • 2
Česká pošta zavede před Vánocemi mimořádné směny a v prosinci bude doručovat i o víkendech. Firma čeká, že počet doručovaných balíků v posledních dvou měsících roku vzroste na tři miliony měsíčně. To je o 30 až 50 procent více, než po zbytek roku.

Na rostoucím počtu doručovaných balíků se stále více podílí internetové obchody, které letos odhadují růst tržeb o pětinu na 22 miliard korun.

Počet balíků ze zahraničí zvyšuje i silná koruna, kvůli které se jejich počet během letošního roku zdvojnásobil.

"V předvánočních dnech se změní i otevírací hodiny tak, aby si zákazníci mohli vyzvednout své zásilky bez zbytečných komplikací. Na změny otevírací doby na poštách včas upozorníme," uvedl Mravinac.

Pošta začala nabírat brigádníky, výrazné posílení plánuje na konec listopadu. S prodloužením otevíracích dob u některých pošt a doručováním o víkendech počítá od druhého prosincového týdne, případně dříve podle vývoje provozu.

"V souvislosti s tím, co se děje ve světě, jsme počítali spíše s menším objemem, ale zatím to tak nevypadá. Naopak, je možné, že se pošta dočká dalšího rekordu," dodal mluvčí.

Pošta každoročně doručí přes miliardu zásilek a uvádí, že přes 94 procent do druhého dne. Firma přesto doporučuje, aby vánoční přání lidé posílali zhruba týden před Štědrým dnem.

Počet zásilek z poštovních schránek se za poslední týden před Štědrým dnem jen v Praze zvýší asi šestkrát až na 1800 kg. Počet zásilek jen v poštovním přepravním uzlu pro Prahu a Střední Čechy se zvýší až na 2,5 milionu kusů denně. To je o 1,1 milionu kusů více, než je běžný denní provoz.

,