Pošta doručila méně dopisů, vydělala víc

  • 3
Česká pošta loni doručila do schránek 591 milionů dopisů a pohlednic, o 22 milionů méně než v roce 2002. Na ziscích a tržbách se to ale nijak neprojevilo. Před zdaněním si Česká pošta vydělala 916 milionů korun, meziročně o tři čtvrtiny víc.

Výnosy loni České poště vzrostly téměř o dvě procenta na 15,9 miliardy korun. Pošta růst zisku zdůvodňuje zvýšením cen, větším objemem komerčních a obstaravatelských služeb a také nižšími náklady.

"Nárůst výnosů u obyčejných psaní přes pokles jejich množství může být způsoben jednak větším množstvím psaní ve vyšších hmotnostních skupinách, jednak vyšší cenou ve srovnání s rokem 2002," vysvětlil mluvčí podniku Ladislav Vančura.

Za méně odeslaných psaní mohou stále oblíbenější nové formy komunikace prostřednictvím krátkých zpráv z mobilního telefonu či elektronická pošta. Tento pokles ale částečně vyrovnává rostoucí množství firemní korespondence.

Pošta loni doručila 104 milionů doporučených zásilek, za které inkasovala dvě miliardy korun.

REPORTÁŽ O
TŘÍDĚNÍ DOPISŮ
ČTĚTE ZDE
Česká pošta provozuje celkem 3400 poštovních poboček a disponuje tak jednou z nejhustších sítí. Pošta loni zaměstnávala 38 923 tisíc lidí, což bylo o 342 osob méně než rok před tím. Průměrná mzda ve firmě loni stoupla o 890 Kč na 14 230 korun.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář navrhne v prvním pololetí letošního roku vládě přeměnu tohoto státního podniku na akciovou společnost. S prodejem pošty soukromým investorům vláda v tomto funkčním období ovšem nepočítá.