Zaměstnanci diskontu Plus si stěžovali.

Zaměstnanci diskontu Plus si stěžovali. | foto: Profimedia.cz

Plus musí za porušování práv zaměstnanců zaplatit jen 10 tisíc korun

  • 15
Málo odpočinku mezi směnami a nadměrné nařizování přesčasů přijde prodejnu diskontního řetězce Plus v Chrudimi na deset tisíc korun. Právníci tuto sumu považují za kuriózně nízkou. Inspekce práce totiž může za každý z těchto deliktů udělit pokutu ve výši až jeden milion korun.

"Uložení směšně nízké pokuty obřímu zaměstnavateli za závažné nezákonnosti v tomto případě dokládá neschopnost státních kontrolních orgánů efektivně vymáhat a chránit práva zaměstnanců," okomentovala případ právnička programu Garde Jana Koukalová. Společnost Plus se k uložené pokutě zatím nevyjádřila.  

Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj informace o případu střeží. "Nemůžu je ani vyvrátit, ani potvrdit," řekl za inspektorát Radek Svoboda. Podle něj nemůže žádný právník podle protokolu určit výši pokuty, vše záleží na rozhodnutí inspekce.

K právnickému programu Garde ze sdružení Ekologický právní servis se obrátili samotní zaměstnanci. Případ prověřil inspektorát práce a došel k závěru, že společnost Plus skutečně porušuje pracovněprávní předpisy.

Neposkytoval dostatečný, alespoň 12hodinový, odpočinek mezi dvěma směnami a alespoň 35 hodin odpočinku v sedmi po sobě jdoucích dnech. Dále také nadměrně nařizoval přesčasy.

"Z naší praxe víme, že inspektoráty v některých případech vůbec žádnou pokutu neuloží, a to i když se jedná o závažný správní delikt, ale nařídí pouze opatření k nápravě zjištěných nedostatků," říká Klára Valentová z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.