Ropa, rafinérie - Ropa, rafinérie | foto: Profimedia.cz

PKN neuspěla s plánem na výkup akcií Unipetrolu

  • 5
Polská společnost PKN Orlen neuspěla se svou nabídkou na odkup akcií od minoritních vlastníků Unipetrolu a jeho dceřiných firem. Komise pro cenné papíry totiž žádost PKN o udělení souhlasu s povinnými nabídkami pro akcionáře Unipetrolu, Spolany a Parama. PKN Orlen tak musí připravit novou žádost.

Polská firma nabídla 103 Kč za akcii Unipetrolu, 701 Kč za akcii Parama a 100 Kč za akcii Spolany.

Mediální zástupce PKN Orlen Jakub Hynek řekl, že KCP žádost zamítla kvůli nedostatkům ve znaleckém posudku zpracovaném společností NS Group.

Podle mluvčí KCP Ivany Sedláčkové komise dospěla k názoru, že předložené znalecké posudky vykazují závažné nedostatky a nedokládají přiměřenost navrhovaných cen akcií jejich hodnotě.

Vedení PKN Orlen proti rozhodnutí KCP nepodá rozklad. "PKN připraví novou žádost, která vezme v úvahu požadavky vznesené KCP. PKN Orlen také požádá o odložení zákazu vykonávat hlasovací práva," uvedl Hynek.

Společnost musí podle zákona učinit povinné nabídky převzetí do 25. července.

GRAF CEN AKCIÍ
UNIPETROLU NAJDETE ZDE

Rozhodnutí komise se okamžitě podepsalo na vývoji kurzu akcií Unipetrol. Ten se dnes ráno propadl o deset procent na 138 korun. Objem akcií, zobchodovaných za první čtvrthodinu přesáhl celodenní obchody s Unipetrolem za úterý.

"Počáteční reakce trhu bude jasně negativní," komentuje vývoj analytik Atlantik FT Jan Schiesser, který očekává pokles až ke 120 korunám za akcii.

PKN Orlen koupil v petrochemické skupině Unipetrol státní 63procentní podíl za 13,05 miliardy korun. Konečná cena bude známa do poloviny října, záležet bude na majetkovém vývoji holdingu.

Do skupiny Unipetrol patří především Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Spolana a Unipetrol Rafinérie.