Varna velkobřezenského pivovaru. Ilustrační snímek

Varna velkobřezenského pivovaru. Ilustrační snímek | foto: Martin Adamec, MAFRA

Vodu v pivovaru Velké Březno zničila povodeň. Musí ji vozit z Ústí

  • 18
Pivovar společnosti Heineken ve Velkém Březně je už druhý měsíc bez pitné vody. Na výrobu piv Březňák a Zlatopramen ji kvůli studnám znečištěným při povodni dovážejí cisterny z Ústí nad Labem. Firma ujišťuje, že zákazníci to nepocítí na kvalitě piva ani na jeho ceně.

Při červnových povodních do pivovarské studny ze začátku 19. století prosákla povrchová voda, takže je na výrobu piva nevhodná.

"Proto jsme zvolili strategii vozit kvalitní pitnou vodu z Ústí nad Labem. Její parametry jsou velmi podobné naší vodě, takže při vaření piva s ní pracujeme identickým způsobem. Výsledné pivo je naprosto stejné kvality, ani pivní štmagasti nic nepoznají," tvrdí ředitel komunikace společnosti Heineken Jiří Hauptmann.

Letos na jaře pivovar oslavil 260. výročí založení, nikdo však nepamatuje, že by někdy zůstal bez vody. Povrchová voda do pivovarské studny neprosákla ani při zatím největší záplavě v roce 2002, kdy v Labi bylo ještě o metr vody víc.

"Ještě se to pravdu nestalo, letos je to poprvé. Proto nás to také popravdě dost překvapilo," popsal Hauptmann.

Jak dlouho bude nutné pivovar zásobovat vodou, se podle něj v tuto chvíli nedá odhadnout. Může to být ještě týden i několik dalších měsíců.

"Jakmile naše voda bude opět ve stoprocentní kondici, začneme ji používat. Hlídáme, aby voda pro výrobu našeho piva byla opravdu dobrá," podotkl Hauptmann.

Voda je stejná, jako teče z kohoutku

Na vyčištění studny v pivovaru nyní pracují odborníci. Pivovar chce, aby voda měla opět stejné parametry jako před povodní. Do té doby ji budou vozit cisterny.

"Střídáme se tady od povodní celý den od rána do večera. Za den se každý z nás otočí tak čtyřikrát nebo pětkrát. Je horko, pivo chce každý, ale bez vody to prostě nejde," poznamenal jeden z řidičů cisterny, který právě obřím klíčem zavíral hydrant u krematoria na ústeckém Střekově.

Podle smlouvy se Severočeskými vodovody a kanalizacemi smí pivovar odvézt 300 kubíků vody denně.

"Pivovar odebírá stejnou pitnou vodu jako ostatní odběratelé. Žádné speciální požadavky na její složení pivovar neměl," sdělila manažerka firmy Rumjana Loosová.

Výrobu prodraží voda i její doprava

Zatímco vodu ze studny měl pivovar zadarmo, nyní musí za každý kubík platit. "Je to ale solidární cena 45,41 koruny za kubík," přiblížila Loosová. Cena pro běžného spotřebitele je téměř dvojnásobná, 88,98 koruny.

Náklady na výrobu piva jsou ale vyšší i proto, že pivovar musí zaplatit i řidiče a pohonné hmoty. Auta denně najedou až 160 kilometrů.

"Výroba piva se tak zcela jistě prodraží. Ale zákazník to nepozná, jsou to naše náklady navíc. Rozhodně se kvůli tomu pivo zdražovat nebude," ujišťuje Hauptmann.