Jihomoravský přírůstek do rodiny malých pivovarů Harry.

Jihomoravský přírůstek do rodiny malých pivovarů Harry. | foto: Pivovar Harry

Na škopek do Štatlu. V Brně na pivo láká fiktivní patriot Harry

  • 11
Brno má po čase další prim. Nedávno, ještě v období roušek a testování, v něm otevřeli nový pivovar. Je navíc pravděpodobně jediným pivovarem, který v kraji loni vznikl. Jeho provoz zajistili samotní Brňané.

Pivovar totiž nepostavila jedna konkrétní skupina, ale složilo se na něj na 20 drobných akcionářů, tak jak to bývalo zvykem u historických měšťanských pivovarů. Se samotnou realizací pak pomohli lidé z Městských pivovarů, kteří již úspěšně obnovili několik pivovarů. Ty dnes patří ve svých regionech k populárním gastronomickým destinacím a jejich pivo vyhledávaným nápojem v širším okolí.

Název pivovar získal po imaginární postavě – brněnském patriotovi Harrym – za jehož fiktivní identitou stojí manažeři potravinářské skupiny Gourmet Invest, která před pár lety obnovila výrobu piva ve Znojmě a Jarošově. Jmenovitě Martin Pacovský, Miroslav Harašta nebo kreativní šéf Petr Syřiště.

Městské pivovary použily osvědčený koncept nabídky možnosti podílet se na budování pivovaru formou investice do akcií všem pivním fandům nejen z Brna. To mimo jiné umožnilo hned od počátku vytvořit pro každý podnik klíčovou komunitu fanoušků a štamgastů. 

Invaze žene ceny obilí vzhůru. Zdraží whisky, pivo i maso, říká odborník

Jednu investiční akcii bylo možné pořídit za půl milionu korun. Vedle několika pivních benefitů v podobě permanentní rezervace či speciálních várek piv akcie slibují roční čtyřprocentní výnos v podobě přednostní roční dividendy.

První piva nového pivovaru se jmenují Born, Felix a Donald a jsou dostupná i v lahvích. Nově pak přibyly speciály jako brut IPA Rouge, nebo irský stout Patrik. Vlajkový Born je podle sládkové pivovaru Tamary Dolníčkové zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s vyšším řízem a střední hořkostí. 

„Donald je American Pale Ale s nižší hořkostí, s výraznou citrusovou vůní chmele Citra a chutí zázvoru. Felix je světle zlatá IPA s vyšší hořkostí, výrazným aroma po kokosu a tropickém ovoci a jemnou krémovostí podpořenou ovesným sladem,“ popsala zlatavé moky Dolníčková.

Výčep se kromě výšky 4,2 metrů může pochlubit i tím, že pivo do něj z výroby urazí pouhých pět metrů, řekli v pátek zakladatelé pivovaru. Vybudování stálo 25 milionů korun. Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů, maximální produkce je 2000 hektolitrů. Místní produkce bude postupně k dostání kromě čepu i v lahvích i plechovkách a v e-shopu.