Pivovar demontuje linku na plnění plastových láhví. (28. července 2022)

Pivovar demontuje linku na plnění plastových láhví. (28. července 2022) | foto: Pilsner Urquell

Už žádné pivo do plastu. Prazdroj demontuje linku na stáčení do PET láhví

  • 56
Plzeňský Prazdroj demontuje linku na stáčení piva do PET láhví, definitivně tak s těmito obaly skončil. Poslední litry moku do nich pivovar stočil loni v prosinci, od té doby je nevyužívá. Největší český pivovar tak nyní plní všechny své produkty pouze do sudů, tanků, skleněných láhví a plechovek.

„Naším cílem je maximální cirkularita obalů, to znamená využívat je opakovaně nebo je vyrobit z použitého obalu, tedy z recyklátu. A to u pivních PET láhví nelze. Hlavní překážkou je vnitřní ochranná membrána nezbytná pro zachování kvality piva. Materiál z pivních petek tak lze recyklovat, ale nelze z nich znovu vyrobit pivní láhve. Proto jsme od nich definitivně ustoupili,“ řekla ředitelka komunikace Pavlína Kalousová.

Plzeňská PET linka, jediná ve skupině Prazdroj, která fungovala od roku 2011 a přišla tehdy zhruba na 150 milionů korun, měla kapacitu 18 tisíc láhví za hodinu.

Demontáž linky

„Víc než sedm měsíců už byla odstavená a poslední láhev primusu jsme stočili 10. prosince. Teď bude demontovaná a poputuje do zahraničí. Její další využití ale neznáme. Na jejím místě vznikne už příští rok automatická třídírna skleněných láhví, kterou budeme mít jako první pivovar v ČR,“ řekl manažer pivovaru v Plzni Petr Kofroň.

Podle něj fungovala linka bez problémů podle potřeby, většinou ve dvou směnách v pracovních dnech. „Objem piva v PET láhvích byl maximálně tři procenta výstavu, takže to nebyla žádná obrovská porce,“ uvedl. Nejvíce se na lince stáčel Primus a Kozel. „Ušetříme ročně přes 1 300 tun plastu,“ řekla Kalousová.

V plastu už nekoupíte ani Kozla. Prazdroj s „petkami“ definitivně končí

Podle dat pivovaru preferují tento krok i spotřebitelé. Zhruba dvě třetiny z nich přešly od PET láhví ke skleněným vratným obalům, třetina pak místo petek kupuje plechovky. Prazdroj teď plní piva z více než 70 procent do vratných obalů, tedy skleněných láhví a sudů, významně navyšuje podíl recyklátu u plechovek.

„Všechny teď obsahují v průměru už téměř 50 procent recyklovaného hliníku. U plechovek Pilsner Urquell jsme podíl v obalu zvýšili na 75 procent, což je nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na českém trhu,“ řekla ředitelka komunikace. Ročně tak podle ní pivovar ušetří přes 1 500 tun nového hliníku. Hliník lze recyklovat v podstatě donekonečna, přičemž kvalita zůstává stejná.

Zálohovaný systém

Plzeňský Prazdroj loni spolu s dalšími nápojovými podniky založil Iniciativu pro zálohování, která otevřela dialog o zavedení plošného zálohového systému na plechovky a PET láhve v ČR.

Zálohy na PET lahve nám naboří rozpočty, bojí se obce. Experti je uklidňují

„Inspirací byl zálohový systém na Slovensku, kde také působíme a který jsme pomáhali spustit od letošního ledna. Cestou zálohování už se vydalo dvanáct evropských zemí, které tak dokážou vysbírat i více než 90 procent plechovek uvedených na trh,“ dodala Kalousová. Více než deset dalších zemí podle ní zálohový systém připravuje.

Největší pivovar v ČR loni prodal doma i ve světě 11,1 milionu hektolitrů piva, meziročně o 0,3 procenta méně. Loni začal v Plzni budovat nový, plně automatizovaný sklad za 780 milionů Kč, který otevře koncem letošního roku. Loni Prazdroj loni investoval 1,4 miliardy Kč.

,