Na snímku je budova pivovaru Wychwood ve Velké Británii. (17. srpna 2016)

Na snímku je budova pivovaru Wychwood ve Velké Británii. (17. srpna 2016) | foto: Profimedia.cz

Čekali jsme, že ta tragédie přijde. Carlsberg zavírá tradiční britský pivovar

  • 16
Pivní gigant Carlsberg oznámil, že zavře jeden ze svých historicky významných pivovarů, proslulý Wychwood ve Witney, který se nachází nedaleko Oxfordu ve Spojeném království. Ukončení jeho provozu definitivně plánuje v listopadu letošního roku. Čeká se jen na dohodu s vlastníkem areálu, ve kterém se už léta vyrábí mimo jiné i pivo značky Hobgoblin.

Pivovar Wychwood je ve Witney schovaný za jednou z hlavních ulic v průmyslové zóně. Pivo se tam vyrábí už více než sto padesát let. Jeho nejslavnější značka Hobgoblin v minulosti obdržela několik ocenění, naposledy dvě zlaté medaile v roce 2017 na International Beer Challenge v Londýně. V témže roce byl pivovar Wychwood v anketě Trip Advisoru vyhlášen tím nejlepším pivem ve velké Británii.

Carlsberg zavření historicky významného pivovaru odůvodňuje úspornými opatřeními. Oblíbené značky Hobgoblin, Wychwood Firechather nebo Dry Neck však nekončí a nadále se budou vařit v jiných závodech.

Pivní trh je ve Spojeném království vysoce konkurenční a ve spojitosti se současnou turbulentní dobou čelí téměř každá pivní společnost obrovským výzvám. Vedení společnosti Carlsberg zároveň uvedlo, že vyjednává se zaměstnanci pivovaru Wychwood o přesunu do jiných provozů.

Budvar po extrémním září čeká i roční rekordní tržby, pivo zdraží za pár týdnů

„Chápeme, že pracovníci mají k pivovaru Wychwood hluboký vztah a jsme na ně kvůli tomu nesmírně hrdí. Našim momentálním cílem je poskytnutí veškeré podpory, kterou budou potřebovat. Tímto rozhodnutím ale můžeme konsolidovat naši pivovarskou síť, čímž je možné dosáhnout vyšší efektivity, produktivity a můžeme podniknout i další podnikové investice,“ řekl pro britský deník Oxford Mail generální ředitel společnosti Carlsberg Marston’s Brewing Company Paul Davies.

Čekali jsme, že to přijde

Společnost Carlsberg se dlouhodobě řadí mezi největší hráče ve světě pivovarnictví. Firma léta sponzoruje několik fotbalových klubů, v minulosti spojila své jméno kupříkladu s FC Kodaň, irským národním týmem či s Liverpoolem. Sloganem pivovaru je Carlsberg: Nejspíš to nejlepší pivo na světě. Zavření pivovaru Wychwood je ale pro spoustu milovníků piva, zvláště z Britských ostrovů, pohromou.

Nesnáze čínského pivního obra. Dělník v pivovaru pomočil suroviny

„Od pandemie nemoci covid-19 firma postupně zrušila prohlídky pivovaru i kanceláře. Jediné, co se tu v posledních měsících dělo, bylo vaření piva. Jde o naprostou tragédii, ale čekali jsme, že přijde,“ uvedl pro Oxford Mail Tony Goulding, který je předsedou organizace CAMRA Oxfordshire, která ve Velké Británii podporuje místní hospůdky.

V roce 2019 odhalila firma své plány týkající se prodeje piva Carlsberg v plně recyklovatelném balení. Pivovar se totiž dlouhodobě snaží o snižování své ekologické stopy. Na projektu pracuje společnost už od roku 2015 a zdá se, že tím vítězným materiálem by měl být dřevovinový papír.