Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Pepsi odmítá dodávat Tesku. Podmínky řetězce jsou vyděračské, říká firma

  • 936
Společnost PepsiCo se stala dalším z velkých dodavatelů, kteří se vzbouřili proti cenové politice obchodních řetězců v Česku. Firma odmítá dodávat své výrobky do obchodní sítě Tesco s tím, že podmínky řetězce jsou vyděračské.

Informují o tom úterní Lidové noviny.

Zákazníci si tak nyní v Tesku nekoupí nápoje Pepsi, Mirinda, ledové čaje Lipton či brambůrky Lays.

"S Teskem jsme ukončili spolupráci, nedohodli jsme se na obchodních podmínkách," řekla deníku Olga Tóthová ze společnosti PepsiCo. Konkrétní výši cen, o které se firmy přou, neupřesnila. Podmínky Teska ale označila za vydírání.

PepsiCo zastavila dodávky již loni v září, smlouvu s Teskem ale oficiálně nevypověděla. "Řeší se to telefonicky. Nyní probíhají jednání, doufáme, že se brzy dohodneme," uvedla Tóthová. Mluvčí Teska Eva Karasová potvrdila, že firma s PepsiCo o obnovení dodávek jedná. Spor firem v Česku se prý dostal do agendy jejich zahraničních mateřských společností, uvedla agentura ČTK.

Před časem se ke stejnému kroku rozhodly firmy Danone a Ferrero Rocher, které přestaly své zboží dodávat do Kauflandu.

Podle listu obecně platí, že dodavatelé tlačí na růst cen potravin kvůli navýšení daně z přidané hodnoty a také kvůli zdražování komodit na světových trzích. Řetězce se naopak snaží využít své síly a nárůst cen brzdí.

"Tlak na zvýšení cen zboží ze strany dodavatelů je logický. Rostou jim náklady a klesá marže," řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.