Ostravské doly OKD mění majitele

  • 12
Největší tuzemské doly OKD, které na Ostravsku zaměstnávají 16,5 tisíce lidí, mění své majitele. Ostravští uhlobaroni Viktor Koláček a Petr Otava přepustí rozhodující vliv v důlní společnosti podle několika na sobě nezávislých zdrojů silnému zahraničnímu investorovi.

Firmu přitom Koláček s Otavou plně ovládli teprve začátkem listopadu, když ke své polovině dolů přikoupili za 4,1 miliardy korun státní podíl 46 procent akcií OKD.

Na to si půjčili u skupiny bank v čele s HVB, Deutsche Bank a Českou spořitelnou.
Koláček ani Otava včera večer nebyli k zastižení, aby záležitost komentovali. Podle zdrojů blízkých transakci bude oznámena změna majitelů OKD v úterý.

Transakci podle zdrojů zprostředkoval finančník Zdeněk Bakala. Ten včera večer kvůli probíhajícímu jednání neměl čas na zodpovězení dotazů. Bakala osobně má podle zdrojů získat v OKD majetkový podíl.

OKD jsou jednou z největších firem v Česku. Loni utržily 25 miliard korun a měly stamilionový zisk.

Koláček a Otava jsou od konce loňského roku stíháni policií za to, že údajně vyváděli z dolů ročně stamiliony korun do své firmy Karbon Invest.

"Jde o smlouvy uzavřené mezi personálně propojenými společnostmi. Pro jednu stranu byly vždy nevýhodné a na jejich základě OKD platily Karbon Investu. Škoda je vyčíslena na více než 1,5 miliardy korun," uvedl před časem státní zástupce Karel Kalda. Koláček s Otavou jakoukoli vinu popírají.