Odboráři Nové huti prohráli, odcházejí

  • 11
Ještě letos na jaře dělali zkušení odboroví předáci šéfům Nové huti pořádné starosti. Patřili k nejobávanějším a nejtvrdším vyjednavačům celého odborového svazu KOVO. Kunčickým zaměstnancům vybojovali jedny z nejvyšších mezd v kraji, nejednou jim musely ustupovat i vlády. Teď odcházejí poraženi.

Podniková odborová rada Nové huti se rozpadá. Její šéfové - předseda Werner Stuchlík a místopředseda Jaroslav Marek v úterý oznámili, že po patnácti letech rezignují na své funkce.

"Zůstaneme jen do mimořádné odborové konference v listopadu," řekl Stuchlík.

Ekonom odborů František Saidl se svou abdikací přišel dokonce ještě o den dřív. Všichni tři zatím sice zůstávají jako zástupci zaměstnanců v dozorčí radě společnosti, Stuchlík ale nevylučuje, že časem opustí i tyto posty.

Neodhadli realitu, míní dělník
"Je škoda, co se stalo," prohlásil pod podmínku zachování anonymity jeden ze zaměstnanců podnikové elektroúdržby. "Ale odboráři za to, co se stalo můžou hodně sami - byli moc neústupní a neodhadli realitu. Každý se má umět dohodnout," míní.

Kdo odboráře nahradí?
Jestli odborové matadory vůbec někdo nahradí, není jasné. Nikdo dnes totiž nedokáže říct, jestli v Kunčicích bude dál fungovat podniková odborová rada.

Odbory, sdružující asi osm tisíc lidí, totiž nejsou jednotné, rozpadají se na jednotlivé závodní organizace. A co víc - hrozí jim úbytek členů. Vedení firmy totiž v létě přestalo strhávat lidem na většině závodů odborové členské příspěvky automaticky ze mzdy. Kdo chce zůstat v odborech, ten bude muset peníze začít odvádět sám.

„Jaký to bude mít dopad, zatím nevíme. Čekáme pokles členů. Jak velký, těžko říct,“ říká Stanislav Chmelík, předseda organizace závodu Servis, jež sdružují asi 1 400 lidí.

Odbory se do defenzivy dostaly už počátkem léta, když ztratily většinovou podporu zaměstnanců a na poslední chvíli musely odvolat celodenní stávku. Podnik pak snížil roční finanční podporu odborové centrále o čtyři a půl milionu korun a nakonec přestal strhávat příspěvky.

Podobně tomu může být v dalších firmách
Situace v Nové huti může mít dopad i v jiných firmách. Hrozba, že podniky přestanou strhávat příspěvky na odbory se totiž stává v rukou manažerů pádnou zbraní.

"I v ŽDB Bohumín už vedení pohrozilo, že nebude strhávat lidem odborové příspěvky z mezd, když budou funkcionáři tlačit na velký růst platů," řekl zdroj z odborového svazu KOVO.