O2 arena

O2 arena | foto: Bestsport

Kellner je novým vlastníkem O2 areny. Za podíl dá 600 milionů

  • 62
Libeňskou O2 arenu v Praze získá skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Podle neoficiálních informací MF DNES totiž skupina PPF vyhrála nedávný obálkový rozstřel. Za polovinu arény měla nabídnout zhruba 600 milionů korun, zatímco v obálce od dalšího zájemce - skupiny KKCG bylo o 200 milionů méně. Oficiálně to však zatím skupiny komentovat nechtějí.

Původně přitom mělo být jasno už 31. října, kdy k obálkovému rozstřelu došlo. Oba finančníci se ale překvapivě dohodli na tom, že o vyrovnání budou ještě jednat i po otevření obálek. Majitel KKCG Karel Komárek měl prý dodat PPF nabídku, která se neodmítá. Ta však nepřišla a konečné vítězství si tak připsala skupina PPF.

Skupiny PPF a KKCG společně drží 86 procent společnosti Bestsport Aréna, která halu vlastní a provozuje. Obálkový rozstřel dělaly finanční skupiny mezi sebou podle pravidla: kdo nabídne vyšší cenu, získá 43procentní podíl toho druhého.

Někdejší šéf Sazky Aleš Hušák ji nechal postavit v letech 2002 až 2004 za bezmála osm miliard korun, nemluvě o dalších miliardách, které vynaložili akcionáři Sazky jako náklady na její financování. Právě obří splátky za halu Hušákově Sazce zlomily vaz, když v polovině roku 2011 skončila v konkurzu.

Před dvěma lety O2 arenu znalecký posudek E&Y Valuations ocenil na 1,57 miliardy korun, celý podnik pak zhruba na 1,7 miliardy. Loni hala utržila zhruba 400 milionů korun, její provozní zisk byl kolem 100 milionů, navštívilo ji přes 600 tisíc lidí.