Porcelánka nemá nedostatek zakázek, jsou prý také menší. Ilustrační foto

Porcelánka nemá nedostatek zakázek, jsou prý také menší. Ilustrační foto | foto: Living

Nejstarší porcelánka propouští, vinen je i slabý dolar

  • 1
Nejstarší česká porcelánová manufaktura Haas a Czjzek v Horním Slavkově prožívá své horší chvíle. Aby se vyrovnala s klesajícím kurzem dolaru, propustí k 30. červnu 40 lidí - tedy asi pětinu či šestinu zaměstnanců.

Část z nich je ve zkušební době, část má pracovní smlouvu na dobu určitou. Těm dlouholetým zaměstnancům, kteří přijdou o práci, vyplatí firma tříměsíční odstupné.

"Kvůli nižšímu kursu dolaru nám klesly tržby a měli jsme v nepříznivé relaci produktivitu práce a průměrný výdělek. Děláme ale opatření na obou stranách: ušetříme na mzdách a podařilo se zvýšit ceny u řady zákazníků," vysvětlil jednatel porcelánky Haas a Czjzek Zdeněk Uhlíř.

Podle něho je propouštění jednorázovým opatřením. Díky tomu by letos měla porcelánka zůstat v černých číslech - tedy s kladným hospodářským výsledkem. Podle Zdeňka Uhlíře nelze říci, že by firma měla nedostatek zakázek.

"Ale zakázky jsou buď menší, nebo složitější. Snažíme se zákazníkům vyhovět v tom, že pro ně vyrábíme menší počet kusů tak, jak potřebují doplnit zásoby ve skladech. To nám trochu způsobuje komplikace.

Výroba je náročnější na organizaci práce a nepřináší tržby, které bychom potřebovali," dodal. Vedení odborů v hornoslavkovské porcelánce ví, že proti rušení pracovních míst je bezmocné.

Vinen je slabý dolar a konkurence
"Že klesá hodnota dolaru a eura a že nás to zabíjí, to tady ví každý. Za každý kamion výrobků dostává porcelánka méně peněz," poznamenala předsedkyně odborové organizace Dana Trněná.

Vinu za pokles počtu zaměstnanců z 230 na 190 Trněná dává i konkurenci čínských firem, které umí nabídnout porcelán levněji díky daleko levnější pracovní síle.

Dana Trněná předpokládá, že z propuštěných čtyřiceti lidí zůstane bez práce jen málo z nich. A to hlavně díky nabídce pracovních míst v nově otevřeném hypermarketu Globus v Karlových Varech a díky novému marketu Tesco přímo v Horním Slavkově.

"Takže to z pohledu zaměstnanců není tak tragické," dodala Dana Trněná. Do podobné situace se podle ní porcelánka nedostala poprvé.

. Porcelánka Haas a Czjzek

Historie slavkovské porcelánky sahá do roku 1792. Od roku 1867 se vedení ujali Georg Haas a Johann Czjzek. Ve světě se tehdy poprvé objevila značka Haas & Czjzek, která je v oboru proslulá. V roce 1992 (200. výročí založení) byla porcelánka prohlášena za kulturní památku. V roce 1997 společnost koupila od státu zámek v Mostově (bývalé sídlo rodiny Haasů), opravila ho a otevřela.