Nabídky na Telecom podali čtyři zájemci

  • 3
Nový majitel Českého Telecomu vzejde pravděpodobně ze čtveřice uchazečů. Pokud vláda privatizaci nečekaně nezruší nebo se nerozhodne pro prodej akcií přes kapitálový trh, bude vybírat z následujícího čtyřlístku: Swisscom, Belgacom, Telefónica a konsorcium kolem firem Blackstone a France Télécom.

Premiér Gross v úterý odpoledne oznámil, že vláda o privatizaci Českého Telecomu rozhodne zřejmě až po pátečním parlamentním hlasování o nedůvěře kabinetu.

"Jestli bude hlasování (o nedůvěře) v pátek, tak si myslím, že uděláme to rozhodování až po tomto hlasování," řekl ČTK.

Vláda měla původně rozhodnout o Telecomu 6.dubna. Podle zdroje agentury Reuters jsou nejvážnějšími favority švýcarský Swisscom a španělská Telefónica.

Hlavním rozhodovacím kritériem má být cena. Privatizační komise otevře obálky obsahující ohodnocení podílu ve středu v 19:00 a podrobnosti oznámí ve čtvrtek ráno. Předběžné nabídky se pohybovaly mezi 61 a 71 miliardami korun

Kabinet upozornil, že by v případě příliš nízkých nabídek mohl státní podíl prodat na akciovém trhu. To se však nezdá pravděpodobné. Nabídky kolem 70 miliard korun totiž překonaly očekávání.

"Když prodej začal, nikomu se o 70 miliardách korun ani nesnilo," uvedl představitel vlády.

Od 1.prosince, kdy kabinet rozhodl o vypsání tendru, už titul přidal 18 procent a úspěšný prodej by podle analytiků mohl akciím otevřít další prostor k růstu.

"Zdá se mi, že podmínky prodeje jsou dost dobré jak pro vládu, tak z obchodního hlediska (pro Český Telecom). V případě prodeje Swisscomu nebo Telefónice nehrozí riziko rozpadu společnosti," řekla analytička CAIB Anna Bossongová.

Očekává se, že konsorcium finančních investorů by prodalo mobilní divizi Eurotel společnosti France Télécom.

,