Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier - Jiří Dienstbier | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Na nezávislost Reuters dohlédne Dienstbier

  • 6
Jedním z patnácti ředitelů, který bude dohlížet na nezávislost agentury Reuters, se stal bývalý československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Je prvním Čechem, který zastává tuto funkci.

Agentura Reuters je akciová společnost a s jejími cennými papíry se obchoduje na londýnské burze a na americkém elektronickém trhu Nasdaq. Nikdo však nesmí vlastnit 15 nebo více procent jejích akcií.

Ve snaze zaručit její podnikatelskou a redakční nezávislost ustavili zakladatelé v roce 1984 při přeměně Reuters z čistě soukromé na veřejně obchodovatelnou společnost firmu Reuters Founders Share Company Limited, která je registrována v Anglii.

"Tato firma má za úkol jednak bránit nezávislost Reuters Plc. a jednak zabránit tomu, aby ji někdo dostal pod kontrolu," vysvětlil Dienstbier.

V případě, že by ředitelé Reuters Founders Share Company Limited dospěli k závěru, že se nějaká osoba nebo skupina osob snaží dosáhnout toho, aby ovládala 30 a více procent hlasů na valné hromadě Reuters, dává jim speciální akcie právo jakoukoli takovou akci nebo návrh takové skupiny porazit.

Současně jim zvláštní práva spojená se speciální zakladatelskou akcií dávají právo za této situace prosadit jakékoli rozhodnutí, jež budou považovat za správné. Mohou také zabránit změně zakladatelské smlouvy Reuters v částech týkajících se principů firmy, tedy především její redakční nezávislosti a plné svobody při obstarávání a šíření zpravodajství.

Ředitelů, kteří jsou současně statutárními zástupci Reuters Founders Share Company Limited, je patnáct. Pravidla pro jejich jmenování stanoví, že mají být z různých částí světa.