V Kole štěstí si zákazníci Mountfieldu mohou losovat slevy.

V Kole štěstí si zákazníci Mountfieldu mohou losovat slevy. | foto: Mountfield

Mountfield chce na burzu pro peníze na koupi svých dodavatelů

  • 29
Největší tuzemský prodejce zahradní techniky a bazénů Mountfield potvrdil zájem uvést část svých akcií na burzu. "Je to náš dlouhodobý sen a bylo by to pro mě osobně vyvrcholení mé práce," říká šéf a spolumajitel Mountfieldu Ivan Drbohlav. Podle něj chtějí být připraveni vstoupit na burzu v roce 2013.

Firma podle něj spolupracuje kvůli vstupu na burzu s Českou spořitelnou. "Myslím, že můžeme být pro investory velmi atraktivní," dodal Drbohlav s tím, že podnik by na burzu uvedl 15 až 40 procent ve firmě.

Podle něj jde hlavně o téměř poloviční podíl na trhu i obchodní strategii firmy či její nízké zadlužení. Mountfield chtěl na burzu už dříve, své plány ale nakonec kvůli krizi odložil. Jako jeden z důvodů uvedl i víceméně neplacenou reklamu pro firmu.

Peníze chce použít na další expanzi, hlavně v zahraničí. Kromě Slovenska, kde už působí, má zájem vstoupit například do Rakouska nebo Německa. Peníze chce firma použít také na rozvoj svých služeb. "V boji o zákazníka zvítězí ten, kdo bude dodávat i plný servis ke svým výrobkům," prohlásil Drbohlav.

Podle něj dojde k velkým změnám ve způsobu prodejů. Peníze chce použít i na nákup výrobců zahradní techniky. Firma už dnes vlastní například firmu na výrobu kultivátorů, většinu dodavatelů má ale v zahraničí. "Jsou teď úžasné možnosti k nákupu," tvrdí.

Mounftield podle svého vyjádření loni vykázal tržby 4,19 miliardy a zisk 180 milionů korun. Firmu vlastní šest akcionářů, pět z nich v ní dlouhodobě pracuje. Podle svých slov ji nechtějí prodat, ale například současně vytvořit i motivační akciové programy pro zaměstnance.