Microsoft porušil zákon, bude platit

  • 67
Nad světovou softwarovou jedničkou - společností Microsoft se pomalu začínají stahovat mračna. Odborníci z antimonopolních úřadů všech patnácti členských zemí se shodli, že firma zákon porušila a že by za to měla náležitě zaplatit.

O konečném udělení nebo neudělení pokuty stejně jako o její výši by nakonec měla rozhodnout Evropská komise. Softwarovému gigantu hrozí pokuta v řádech stovek milionů eur.

V nejhorším případě by ale mohla činit až deset procent ročních tržeb Microsoftu. To by znamenalo částku kolem tří miliard dolarů. Sbor expertů se má k tomuto případu sejít ještě příští týden v pondělí a zvážit, jak velká pokuta bude nejvhodnější.

Microsoftu hrozí, že by se kromě vysoké pokuty musel podrobit dalším opatřením. Komise proto po Microsoftu chce, aby zveřejnil informace o svých produktech. Kvůli utajeným informacím nemohou totiž konkurenti výrobku přizpůsobit své programy tak, aby byly s Windows plně kompatibilní.

Komise dále požaduje stažení programu Media Player z operačního systému. Nainstalovaný program totiž podle konkurence i odborníků znevýhodňuje ostatní poskytovatele softwaru. Uživatelé totiž ani nehledají jiné možné přehrávače, když už jeden v systému mají.

Společnost připouští, že její software je téměř v každém počítači na světě, odmítá ale že by jakýmkoli způsobem zneužila svého postavení.

Pokud Microsoft rychle nenavrhne vyrovnání, oznámí komise výši pokuty příští týden.

, ,