Manažeři Scanie se bojí převzetí ze strany společnosti MAN.

Manažeři Scanie se bojí převzetí ze strany společnosti MAN.

MAN plánuje akvizici Scanie, ta se brání

  • 4
Mezi dvěma výrobci kamionů se schyluje k bitvě. Německý MAN totiž plánuje koupit švédskou Scanii. Její manažeři se ale akvizici brání a aby odradili akcionáře od případného prodeje, rozhodli se dokonce vyplatit mimořádnou dividendu.

Scania slíbila akcionářům vyplatit mimořádnou dividendu v hodnotě 35 švédských korun na akcii. Celková vyplacená částka by se tak vyšplhala k téměř miliardě dolarů, napsala agentura ČTK.

Scania doufá, že pro akcionáře bude tím pádem výhodnější držet svůj podíl ve společnosti. Podle odborníků může ale tento krok vést k růstu nabízené ceny za převzetí firmy.

Ani silný odpor manažerů Scanie však nemusí znamenat, že se nakonec podaří spojení zabránit. MAN má totiž silnou podporu od svého vlastníka - koncernu Volkwagen, který současně má podíl i ve Scanii.

Jsme připraveni prodat 34 procent hlasovacích práv ve Scanii koncernu MAN, uvedl v pondělí Volkswagen. Současně se Volkswagen vyjádřil, že zvažuje spojení své brazilské pobočky s oběma výrobci nákladních aut.

Podmínkou pro uskutečnění celé transakce je ale souhlas ostatních akcionářů Scanie.

Koncern Volkswagen se v neděli vyjádřil, že prodá svůj podíl ve Scanii společnosti MAN, pokud ta bude schopna zajistit nejméně 71 procent kapitálového podílu a 56 procent hlasovacích práv ve Scanii. To ale znamená, že MAN musí získat podporu od druhého největšího podílníka, švédské investiční skupiny Investor AB.

Poté, co Scania odmítla nabídku, která firmu oceňovala na 9,6 miliard euro, zvýšil MAN minulý týden cenu na 10,3 miliard euro. Ani tato částka není pro Scanii dostatečný stimul pro prodej. Nadále vidí svoji budoucnost jako nezávislá firma.

MAN je v současnosti třetí největší výrobce nákladních aut v Evropě, zatímco Scania je na čtvrtém místě. Spojením by společnosti ovládly evropský trh.

,