Ministr financí se zmínil o Hanácké v souvislosti s rizikem pití otráveného alkoholu. Výrobce to pobouřilo. Ilustrační snímek.

Ministr financí se zmínil o Hanácké v souvislosti s rizikem pití otráveného alkoholu. Výrobce to pobouřilo. Ilustrační snímek. | foto: David Neff, MAFRA

Likérka Granette mobilizuje právníky. Naštval ji Kalouskův výrok o Hanácké

  • 391
Pokud v této době pijete tvrdý alkohol a otrávíte se, není za to odpovědný stát, vysvětloval v neděli v TV Prima ministr financí Miroslav Kalousek. Přitom ale nešikovně zmínil Hanáckou vodku. Společnost Granette & Starorežná varovala, že se podobným nařčením bude bránit právní cestou.

"A jestliže i teď 10 dní po vypuknutí této aféry a po tom, co je to prostě denně plný stránky novin, já bych se nenapil, vy byste se nenapil, ale někdo má rum a tu lahev té Hanácké, nebo já nevím v jakých nálepkách to je, vypije to a otráví se, promiňte, to je prostě jeho odpovědnost. Říkat, že tohle je odpovědnost státu v tu chvíli, to se musím ohradit," uvedl Kalousek.

Likérka Granette je jedním z největších tuzemských výrobců lihovin a na začátku prohibice se na "černou listinu" jedovatého alkoholu neprávem dostal její výrobek Hanácká vodka. Ministerstvo zdravotnictví výrobek ze seznamu stáhlo po dotazu iDNES.cz, proč je na listu Hanácká, když neexistuje posudek, který by dokládal, že vodka obsahuje nebezpečný metanol (čtěte Hanácká vodka se očistila).

Ministr financí Miroslav Kalousek si však čtyři dny poté v nedělním diskusním pořadu TV Prima vzpomněl právě na Hanáckou, když vysvětloval, že riziko otrav neleží na bedrech státu.

Výrobci Hanácké ale podobné výroky vadí, proto se rozhodl, že se proti nim bude bránit. "Společnost Granette & Starorežná Distilleries a.s. se proto rozhodla, že se bude proti těmto nepodloženým nařčením a útokům bránit právní cestou," sdělil mluvčí Petr Maxa. Jako poslední případ zmínil právě Kalouskův výrok.

"Nejenom že tento čelný představitel české vlády a ústavní činitel v rozporu se skutečností, a tedy bez jakýchkoliv důkazů svými prohlášeními spojil jedovatý metylalkohol s výrobkem značky 'Hanácká vodka', ale učinil tak způsobem, kdy si vzhledem ke svému postavení musel být vědom následku v podobě podstatného poškození dobrého jména značky 'Hanácká vodka' se všemi škodlivými důsledky, kterým je naše značka a naše společnost vystavena," stojí v tiskové zprávě. 

Není jasné, nakolik likérka myslí své hrozby s žalobami vážně. "Po projednání s klientem a vzhledem k mé povinnosti mlčenlivosti nemohu v tuto chvíli poskytnout bližší informace ke způsobu a obsahu právních úkonů týkajících se obrany protiprávními útoky dotčené značky klienta a jeho samotného," odpověděl na dotaz iDNES.cz advokát Stanislav Hospůdka, který pracuje pro Granette.