Mobilní telefon

Mobilní telefon | foto: Profimedia.cz

Levné volání ze zahraničí nabírá zpoždění

  • 3
Spory o roaming zatím oddalují snížení cen za volání v zahraničí. Klíčový výbor Evropského parlamentu sice nedávno odsouhlasil, že ceny za roaming nemají přesáhnout 40 eurocentů, tedy asi 12 Kč, státy Unie ale nesouhlasí.

O cenách volání ze zahraničí diskutovali zástupci členských zemí, Evropské komise a Evropského parlamentu. K žádnému výsledku ale nedošli. Spor se vede o výši cenových stropů a o to, zda by měli být zákazníci přepojováni na regulované nižší sazby automaticky, nebo jen když si to vyžádají.

Parlament chce určit cenový strop za volání ze zahraničí do jiné země na 40 eurocentů, tedy asi 12 českých korun za minutu, a u příchozích hovorů na 15 centů. Státy usilují o 60 centů, tedy téměř 17 korun, a u příchozích hovorů o 30 centů. Evropská komise, která s celou myšlenkou regulace roamingu přišla, podporuje návrhy parlamentu.

"Dnes k žádné dohodě nedošlo. Druhé kolo jednání se uskuteční 2. května," řekl jeden z diplomatů EU.

Evropská komise slíbila, že regulované ceny budou platit do léta, není však jasné, zda se vzhledem k silným rozporům tento termín stihne. Především jde o to, že členské země požadují vyšší stropy na roaming než europoslanci.

Levný tarif - jen na vyžádání?
Ještě více se pohledy jednotlivých států a europoslanců rozcházejí ve způsobu, jakým budou snížené poplatky za roaming uplatňovány na jednotlivé zákazníky. Zatímco klíčový parlamentní výbor schválil, že snížení cen bude automaticky platit pro všechny klienty, státy chtějí, aby si zákazník musel požádat o nový tarif, jež bude obsahovat regulované ceny.

Zdroj z EU uvedl, že u cen existuje možnost kompromisu. Zásadní překážkou dohody je však otázka způsobu uplatňování regulovaných tarifů. Za dobrovolné řešení vstřícné k mobilním operátorům nejvíce bojují Němci, Francouzi, Španělé, Britové a Řekové. Jsou to vesměs země se silným turistickým ruchem a jejich operátoři na roamingu vydělávají velké částky.

Mobilní operátoři proti plánované regulaci protestují a aktivně proti ní lobbují. Cenové stropy podle nich omezí investice do infrastruktury, což nakonec stejně dopadne negativně na zákazníky. Připomínají také, že ceny za roaming již díky rozvoji trhu a konkurenci klesají tak jako tak.

, ,