Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: David Votruba, iDNES.cz

Letiště Praha kupuje pozemky. Před prodejem chce zvýšit svou hodnotu

  • 6
Správa letiště Praha chce zatraktivnit prodej největšího vzdušného přístavu v Česku. Investuje proto letos 2,3 miliardy korun především do nákupu pozemků, které by zvýšily hodnotu akciové společnosti při chystané privatizaci.

"Jedná se zejména o zajišťování pozemků a budov potřebných pro rozšíření kapacity, zlepšení infrastruktury či zvýšení úrovně poskytovaných služeb," uvedla mluvčí Správy Letiště Praha Eva Krejčí.

Především jde o nákup pozemků a smluvní zajišťování nemovitostí. Vyčleněných 2,3 miliardy slouží například k zajištění pozemků v areálu Jih, k narovnání pozemkových vztahů s Českými aeroliniemi (ČSA smění se Správou Letiště Praha pozemky v areálu Jih za pozemky v severní části v okolí hlavní centrály ČSA) nebo k výstavbě nového depa autocisteren.

Letiště Praha také získalo část pozemků potřebných pro výstavbu produktovodu - vysokokapacitního potrubního systému sloužícího k distribuci leteckého paliva.

"Zástupci společností, které mají zájem o koupi letiště, při setkáních velmi oceňují to, že zvyšujeme jeho potenciál i úroveň kvality. Uznávají, že naše kroky zvyšují hodnotu Letiště Praha,“ sdělil generální ředitel Správy letiště Praha Miroslav Dvořák.

Mezi nejdůležitější investice do infrastruktury patří více než 320 mil. Kč určených na rozvoj dráhového systému a dalších provozních prostor pro pohyb letadel.

. Privatizace letiště

Kvůli chystané privatizaci fungují dvě společnosti: státní podnik a nová akciová společnost, která vznikla v únoru. Ta má do konce roku převzít většinu majetku letiště v hodnotě zhruba 35 miliard korun.

Ze Správy Letiště Praha se stane takzvaný zbytkový státní podnik, který je určen k vypořádání zbylých závazků. Výnos z prodeje odhadují analytici v rozmezí 70 až 100 miliard korun. Miroslav Kalousek řekl, že stát bude požadovat minimálně 100 miliard.