Těžba dřeva. Ilustrační foto.

Těžba dřeva. Ilustrační foto. | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

Lesy ČR v 1. pololetí hospodařily s výnosy 4,65 miliardy korun

  • 1
Státní podnik Lesy ČR hospodařil v letošním prvním pololetí s výnosy 4,65 miliardy a ziskem před zdaněním 806 milionů korun. Celkový objem těžeb dřeva dosáhl za toto období 3 864 000 kubíků. Na celý rok je plánováno 7 741 000 kubíků. Průměrná cena dřeva byla 1 108 korun za metr krychlový.

Za celý rok by podle vedení podniku měl hrubý zisk dosáhnout zhruba půl miliardy korun. Ztráty by Lesům ČR mohly způsobit dřevařské firmy, které podniku zasílají  faktury na vysoké částky jako odškodné za neuskutečněné tendry.

Po společnosti CE Wood, která mu bez varování koncem července vystavila účet na téměř pět miliard korun, se stejně zachovala i největší tuzemská lesnicko-dřevařská společnost Less. Ta vystavila fakturu na 1,2 miliardy korun.

To však vedení společnosti Lesy ČR popírá. "Od firmy Less jsme ale zatím žádnou fakturu neobdrželi," uvedl generální ředitel LČR Jiří Novák.

V loňském roce podniku Lesy České republiky klesl čistý zisk meziročně o 83 procent na 284 milionů korun. O rok dříve měla firma čistý zisk 1,66 miliardy korun. Mezi hlavní příčiny poklesu zisku podle nich patří především nižší objem těžby.