Lasselsbergeru patří přes 50 procent domácího trhu s keramickými obklady.

Lasselsbergeru patří přes 50 procent domácího trhu s keramickými obklady. | foto: Lasselsberger

Lasselsberger chystá největší logistické centrum

  • 2
Společnost Lasselsberger, plzeňský výrobce keramických obkladů a dlažeb, chce v Rakovníku postavit největší obchodně-distribuční centrum v Česku. Nové logistické centrum za 200 milionů korun má výrazně zlepšit servis pro odběratele.

Se stavbou začne firma letos v březnu, provoz chce rozjet v červnu. Logistické centrum vznikne v areálu jednoho ze tří závodů, které v Rakovníku Lasselsberger vlastní.

„Konkrétně půjde o areál závodu Rako III. Nová expediční a skladová hala bude na tento stávající areál navazovat,“ řekl generální ředitel Lasselsbergeru Roman Blažíček.

Lasselsberger vyrábí obklady a dlažby v závodech v Rakovníku, Chlumčanech a Podbořanech. Loni firma stopla výrobu obkladaček v Horní Bříze na Plzeňsku. 80 zaměstnanců tam nyní vyrábí pouze doplňkový sortiment. V současné době pak firma připravuje prodej bývalého závodu ve Staňkově na Domažlicku.

Lasselsbergeru patří přes 50 procent domácího trhu s keramickými obklady, 40 procent loňské produkce pak vyvezla především do západní Evropy. Specializuje se především na bytovou keramiku a její vlajkovou lodí jsou obklady pod značkou Rako.

Firma také představila novou kolekci této značky čítající 20 různých sérií. „Ročně chceme obměnit asi 20 procent portfolia,“ řekl marketingový ředitel Lasselsbergeru Herbert Kraus.

Vedle obkladů se Lasselsberger specializuje na výrobou stavebních hmot a zpracování surovin. V Horní Bříze, Chlumčanech a Kaznějově na Plzeňsku vlastní vůbec největší zásoby kaolinu v Evropě. „V rámci Evropy jsme pak jejím druhým největším výrobcem,“ řekl Roman Blažíček.

Lasselsberger loni v Česku utržil 7,3 miliardy korun, meziročně o osm procent více. Na růstu se podílel vyšší prodej keramických obkladů, surovin i stavebních hmot.
Rakouská skupina Lasselsberger vlastní 62 výrobních firem ve třinácti zemích.

S celkovou roční produkcí přes 65 milionů čtverečních metrů obkladů patří k jejich největším výrobcům v Evropě a k vedoucím firmám v oboru stavebních hmot a surovin.