Petr Kellner se vyroval s Jiřím Šmejcem (na smínku), ten získá 13 procent Home Creditu.

Petr Kellner se vyroval s Jiřím Šmejcem (na smínku), ten získá 13 procent Home Creditu. | foto: ČTK

Kellner se vyrovnal s Jiřím Šmejcem, ten získá 13 procent Home Creditu

  • 10
Nejbohatší Čech Petr Kellner se po bezmála ročním jednání vyrovnal se svým společníkem Jiřím Šmejcem. Ten loni v květnu oznámil svůj odchod z PPF. Za svůj pětiprocentní podíl v této skupině získá 13,37 procenta skupiny Home Credit, která je nejcennějším aktivem PPF.

K tomu Šmejc získá stejně velký podíl v Air Bank a blíže nespecifikovanou sumu v hotovosti. "Jiří Šmejc bude nadále působit jako předseda představenstva a generální ředitel skupiny Home Credit. Součástí uzavřených dohod je i převzetí aktivit PPF v Řecku a dohodnuté finanční plnění ve prospěch Jiřího Šmejce," uvedl v tiskové zprávě mluvčí PPF Radek Stavěl.

Skupina Home Credit, ve které Šmejc výrazně posílil, loni vydělala 503 milionů eur. Nejvíce se na tom podílely výsledky firmy v Rusku. Šmejcův podíl v Home Creditu tak může mít hodnotu až 15 miliard korun. "V závislosti na ekonomických výsledcích společností může jeho majetkový podíl v budoucnu vzrůst až na 17,5 procenta," stojí dále v prohlášení skupiny.

Rozsáhlou majetkovou transakci ještě musí schválit příslušné regulační úřady. Akciové podíly v PPF Group N.V. budou po odchodu Jiřího Šmejce vypadat následovně - Petr Kellner bude držet 98,94 procent firmy, Ladislav Bartoníček 0,53 procenta, stejný podíl bude mít i J. P. Duvieusart.