Janovice

Janovice - Starosta Janovic Michal Linhart (vlevo) předal na podzim 2004 symbolický klíč od kasáren jednateli společnosti Develop - start. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Jedny z největších kasáren ožívají výrobou

V areálu, kde dříve dusaly kanady vojáků, budou za pár měsíců pracovat stovky lidí. Příchod velké firmy a začátek nové éry totiž hlásí jedny z největších bývalých tuzemských kasáren, v Janovicích na Klatovsku. Začala zde výstavba závodu německé společnosti Olho, která bude vyrábět přístrojové desky pro velké automobilky.

"Díky velkému množství zakázek, které se nám daří získávat, by mělo v Janovicích pracovat na 180 lidí. To je více než jsme původně předpokládali," říká Lothar Friederich Oleff ze společnosti Olho.

Ta dodává části třeba pro značky Mercedes, Škoda, Volkswagen či BMW.

Právě vstup významného investora do janovických kasáren patří k nejvýznamnějším krokům při oživování někdejších armádních areálů. "Podnik by měl být hotov v říjnu, začít se zkušební výrobou chce Olho už před koncem roku. Na leden 2006 je v plánu běžný provoz," uvádí Ivan Petrů, jednatel společnosti Develop Start, která se o janovická kasárna stará.

O práci v novém podniku je velký zájem. "V kraji skončilo v minulosti velké množství menších podniků, třeba zemědělských s přidruženou výrobou. Jakmile se rozkřiklo, že do Janovic míří nový výrobce, začaly se nám a místnímu úřadu scházet žádosti o informace," konstatuje Ivan Petrů.

Janovický úřad proto začal shromažďovat žádosti o práci a ve spolupráci s developerskou firmou je předává německé společnosti. "Už teď je žádostí několik set, určitě budou dobrým východiskem k tomu obsadit celou řadu pracovních míst," dodává Petrů.

Plány firmy Olho však jednou továrnou nekončí. Je možné, že v Janovicích postaví také podnik na výrobu elektroniky pro automobily. "Firma navíc do Janovic přitáhla své dodavatele, kteří pro ni vyrábějí. To přinese další pracovní místa," připomíná Ivan Petrů.

Develop Start navíc ví o dalších firmách, které mají zájem v janovickém areálu podnikat ve velkém. "Jednáme se zájemci o výstavbu závodu na zelené louce," sděluje jednatel.

"Areál by se však měl také stát i místem, kde najdou lidé domov. Je logické stavět zde byty. I to připravujeme," doplňuje Ivan Petrů.

Areál o ploše 48 hektarů se 120 budovami převzalo od armády město. Kasárna si pak na třicet let pronajala plzeňská inženýrská firma Develop Start. Ta hradí veškeré náklady na provoz a stará se o využití areálu.

Kromě německé společnosti Olho, která se stane největším místním podnikem, podnikají už v areálu například firmy zaměřené na dřevovýrobu, výrobu hraček či tiskárenské služby.