Japonci investují do LCD monitorů miliardu dolarů

  • 6
Nedaleko Tokia se schyluje k obrovské investici. Firmy Hitachi, Matsushita a Toshiba oznámily, že společně dají 110 miliard jenů, tedy asi miliardu dolarů, na výrobu panelů z tekutých krystalů, které se používají pro výrobu plochých obrazovek. Jen tak mohou obstát v tvrdé konkurenci.

Podle analytiků je rozhodnutí firem logické. Jen tak totiž podle nich firmy mohou dostatečně konkurovat společnosti Sharp a dalším asijským rivalům, kteří už s investicemi do tohoto moderního odvětví začaly.

Odborníci odhadují, že část zákazníků by nově vzniklý konglomerát mohl Sharpu "ukrást".

Například Samsung Electronic se příští rok společně se Sony chystá na výrobu LCD panelů nové generace. Nová investice by je ale mohla ohrozit.

Podle zástupců společnosti jsou fúze či spojenectví v této oblasti logickým výsledkem situace na trhu. Výrobci televizorů žádají vysoce kvalitní přístroje za nízké ceny a konkurence je podle nich nelítostná.

Podle šéfa Hitachi by spojené firmy mohly do března roku 2009 ovládnout až dvacet procent trhu s LCD panely. Ostrá konkurence, která nyní v odvětví vládne, by mohla snížit cenu panelů z tekutých krystalů do kocne příštího roku zhruba o čtvrtinu, uvedl Yoshio Tamura, který šéfuje japonské větvi společnosti Display Search´s Japan.

Hitachi Displays, divize Hitachi LCD, bude mít ve společném podniku polovinu, Toshiba a Matsushita budou ve firmě držet po 21 až 25 procentech, napsala ČTK.